Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ… ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ.
ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ;
Η στήλη «απλά μαθηματικά πολιτικής οικονομίας» ασχολείται σήμερα με μια άγνωστη πτυχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μέχρι πρόσφατα οι περισσότεροι επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων πίστευαν και πιστεύουν ότι οι βασικές λειτουργίες της επιχείρησης είναι:
1. Διοίκηση
2. Παραγωγή
3. Διάθεση
Στην δεκαετία του 70α προστέθηκε και μια τέταρτη λειτουργία, η λειτουργία της χρηματοοικονομικής διοίκησης (FinancialManagement). Η χρηματοοικονομική Διοίκηση είναι και η δέσμη υπηρεσιών που προσφέρει εδώ και χρόνια στις επιχειρήσεις η εταιρεία FinancialBusinessSystems (FBS)
Η Δέσμη αυτή των υπηρεσιών περιλαμβάνει χρηματοδοτικές επενδυτικές αποφάσεις. Οι επενδυτικές αποφάσεις δεν αναφέρονται μονο με την στενή έννοια του όρου στις επενδύσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων, αλλά περιλαμβάνουν και τα αποθέματα και τους πελάτες.
Η οικονομική κρίση που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η χώρα μας ανέδειξε την Χρηματοοικονομική Διοίκηση (FinancialManagement) ως βασικό εργαλείο αντιμετώπισης των προβλημάτων που συνδέονται με την βιωσιμότητα και εξυγίανση των επιχειρήσεων.
Αυτή η γνώση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να την μεταφέρουμε και την εφαρμόσουμε στις επιχειρήσεις.
Η γλώσσα των αριθμών, των σχέσεων, δεικτών και καταστάσεων σου επιτρέπει να διεισδύσεις στο εσωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης. Η διείσδυση αυτή που επιχειρούμε δεν είναι τόσο εύκολη διότι τόσο τα στελέχη όσο και οι διοικήσεις των επιχειρήσεων δεν είναι εξοικειωμένοι με τους αριθμούς και δείκτες.
Η μεταφορά της γνώσης της χρηματοοικονομικής διοίκησης και ο βαθμός αποδοχής και κατανόησης από τα στελέχη και τις Διοικήσεις είναι ο ορισμός και το περιεχόμενο της Χρηματοοικονομικής Νοημοσύνης. Με την αποδοχή αυτή της φιλοσοφίας και την πρακτικής της χρηματοοικονομικής Διοίκησης οι εργαζόμενοι, τα στελέχη και οι διοικήσεις αποκτούν ένα μέτρο και πολλαπλά κριτήρια για την συνεισφορά τους στην αποδοτικότητα των επιχειρήσεων.
Η χρηματοοικονομική νοημοσύνη γίνεται συνδετικός κρίκος εργαζομένων και επιχειρήσεις και σημείο αναφοράς για τις επιδόσεις. Έτσι οι δεξιότητες και οι ικανότητες των εργαζομένων και Διοικήσεων πηγάζουν από την καλή γνώση των αριθμών και δεικτών. Ο ενιαίος τρόπος μέτρησης από τα στελέχη και η γνώση του εννοιολογικού περιεχομένου των δεικτών συμβάλει ουσιαστικά στην βελτίωση του επιπέδου επικοινωνίας. Αποφεύγονται οι συγκρούσεις διαφορετικών μετρήσεων και υπολογισμών.
Πρακτικά η χρηματοοικονομική νοημοσύνη παρέχει στα στελέχη και Διοικήσεις των επιχειρήσεων τις παρακάτω δεξιότητες και δυνατότητες.
ü Η Χρηματοοικονομική νοημοσύνη δίνει την απαραίτητη γνώση για την κατανόηση των δεικτών την μελέτη και την ανάλυση μεγεθών.
ü Με την χρηματοοικονομική νοημοσύνη οι αριθμοί και οι δείκτες γίνονται οικείοι
ü Για να συνδέουν τα λογιστικά δεδομένα και τα κέρδη με τα μετρητά
ü Να χρησιμοποιούν τις αναλύσεις και τους δείκτες για την λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων
ü Να γνωρίζουν και τα αδύνατα σημεία των δεικτών και αριθμών χωρίς να πλανώνται
Τελικά η χρηματοοικονομική νοημοσύνη είναι η καλή γνώση των χρηματοοικονομικών της επιχείρησης.
Με βάση το πρώτο αυτό συμπέρασμα έρχεται τώρα η χρηματοοικονομική νοημοσύνη η καλύτερα η έλλειψη χρηματοοικονομικής νοημοσύνης να δώσει απάντηση γιατί από την πλειοψηφία των επιχειρηματικών και στελεχών ο εξωδικαστικός μηχανισμός χαρακτηρίζεται μια δύσκολη και πρωτόγνωρη διαδικασία.
Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός, σε επίπεδο «απαιτήσεων» βιωσιμότητας από την επιχείρηση είναι προσαρμοσμένος στην φιλοσοφία της χρηματοοικονομικής νοημοσύνης.
Πιο συγκεκριμένα απαιτεί:
1. Επιχειρησιακό Σχέδιο
2. Σχέδιο αναδιάρθρωσης
3. Ταμειακό προγραμματισμό (Cash Flow)
Εισάγει στον χρηματοοικονομικό προγραμματισμό και στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας έννοιες που οι πιο πολλές είναι άγνωστες στο λεξιλόγιο και στην καθημερινή πρακτική του επιχειρηματία. Τέτοιες είναι:
1. Αξία ρευστοποίησης
2. Παρούσα Αξία
3. Καθαρή παρούσα αξία
4. Ελεύθερες ταμειακές ροές
5. Απαιτούμενη αύξηση κεφ. Κινήσεως
6. Αναδιάρθρωση δανειακών και μη υποχρεώσεων.
7. E.B.I.T.D.A.
8. Ικανότητα αποπληρωμής
Όλα τα παραπάνω καταλήγουν στα γενικά συμπεράσματα ότι η χρηματοοικονομική νοημοσύνη είναι η τέχνη να παρουσιάζεις τι πραγματικά φανερώνουν οι αριθμοί σε μια επιχείρηση για την κατάσταση της βιωσιμότητας και τις προοπτικές. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός έρχεται να αντισταθμίσει την έλλειψη αυτή της χρηματοοικονομικής νοημοσύνης με την απαίτηση εμπειρογνώμονα που θα αξιολογεί την βιωσιμότητα και θα συντάσσει μελέτη της βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις.
(Ο νόμος του εξωδικαστικού μηχανισμού με το αρθ.1 παραγ.δ )