Η ΣΥΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Η περίπτωση του οικονομολόγου και του δικηγόρου
Όποιος πιστεύει σήμερα ότι η κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας μπορεί να αντιμετωπισθεί με περικοπή του ΕΚΑΣ και συνέχιση της αύξησης της φορολογίας και εισφορών ζει σε άλλο πλανήτη. Η αντιμετώπιση της κρίσης πριν φθάσουμε στο επίπεδο της εξαθλίωσης – περνά μέσα από την διάσωση και εξυγίανση των επιχειρήσεων.
Για το θέμα αυτό δημιουργούνται μια σειρά από ερωτήματα, όπως: πως; Πότε; Ποιος; Που; Πόσο; Η στρατηγική της εξυγίανσης και διάσωσης μιας επιχείρησης αποτελεί μια σύνθεση διαδικασία, που απαιτεί την συμμετοχή ειδικών επιστημόνων αλλά και υψηλό επίπεδο συνεργασίας και επικοινωνίας τόσο μεταξύ των επιστημόνων όσο και των ειδικών επιστημόνων με τα μέλη της διοίκησης της επιχείρησης. Μεταξύ των ειδικοτήτων που απαιτούνται για την εξυγίανση των επιχειρήσεων είναι ο οικονομολόγος και ο δικηγόρος. Το πτυχίο που έχουν αποκτήσει οι δύο παραπάνω επιστήμονες από μόνο του δεν εξασφαλίζει την αποτελεσματική διαχείριση της διάσωσης και της εξυγίανσης της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα απαιτείται οι δύο αυτοί επιστήμονες να κατέχουν ειδικές γνώσεις και να διαθέτουν εμπειρία στο αντικείμενο,
όπως Οικονομολόγος:
1. Ειδίκευση στο Χρηματοοικονομικό Management
2. Ειδικές γνώσεις στην βιωσιμότητα και στις τεχνικές εξυγίανσης των επιχειρήσεων.
3. Τραπεζικό Management
4. Επιχειρησιακός σχεδιασμός
5. Βασικές γνώσεις του δικαίου των συμβάσεων και του δικαίου των αξιόγραφων.
Δικηγόρος:
1. Ειδικές γνώσεις στο εμπορικό και οικονομικό δίκαιο
2. Τραπεζικό Δίκαιο
3. Πολύ καλές γνώσεις του πτωχευτικού κώδικα
4. Δίκαιο Χρηματοδοτικών Συμβάσεων
5. Βασικές οικονομικές γνώσεις
Οι βασικές γνώσεις της νομικής επιστήμης (οικονομολόγοι) και της οικονομικής (δικηγόροι) συμβάλουν στο υψηλό επίπεδο επικοινωνίας και συνεργασίας .
Ο κώδικας δεοντολογίας, η διαδικασία εξυγίανσης, ο πρόσφατος νόμος 4446/2016, το σχέδιο αναδιοργάνωσης έδειξαν κατά πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ανάγκη ειδικών επιστημόνων από το χώρο της οικονομικής επιστήμης (FinancialManagement) και τις νομικής επιστήμης από το χώρο του εμπορικού, οικονομικού και τραπεζικού δικαίου.
Σε λιγότερο από 2 μήνες αρχίζει η εφαρμογή των εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις ήδη πρέπει να ετοιμάζονται εφ’ όσον επιθυμούν την ένταξη τους και συγκεντρώνουν τα κριτήρια υπαγωγής. Θα πρέπει οι επιχειρήσεις να προσέξουν πολύ σε ποιους θα εμπιστευτούν την τύχη των επιχειρήσεων τους. Ήδη πολλοί «Σωτήρες» στέλνουν επιστολές στις επιχειρήσεις διαφημίζοντας τις ανύπαρκτες ικανότητες – γνώσεις και την καθόλου εμπειρία.
Τέλος υπενθυμίζουμε ότι η σύνταξη της μελέτης βιωσιμότητας στο εξωδικαστικό μηχανισμό μπορεί να γίνει μόνο από τον εμπειρογνώμονα και ως εμπειρογνώμονας νοείται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που προσφέρει κατ’ επάγγελμα υπηρεσίες παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών. Εφ’ όσον δεν συντρέχει η προϋπόθεση αυτή κινδυνεύει όλη η προσπάθεια.