ΕΝΑΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
NETDEBT / EBITDA
ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ / ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
«Ο πυρετός της επιχείρησης»
Ο κλάδος της χρηματοοικονομικής ανάλυσης διαθέτει πολλά εργαλεία και δείκτες για την διερεύνηση των προβλημάτων και των επιδόσεων της επιχείρησης. Ένας από τους δείκτες αυτούς είναι και ο δείκτης “NETDEBT / EBITDA” ή καθαρός δανεισμός προς λειτουργικά κέρδη.
Προκειμένου να αντιληφθούμε το εννοιολογικό περιεχόμενο του δείκτη αυτού και τι εκφράζει θα πρέπει να αναφερθούν τα μεγέθη που προσδιορίζουν τον αριθμητή ή τον παρανομαστή.
Ο Αριθμητής: Ως καθαρός δανεισμός νοείται το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού, Βραχυχρόνιο και Μακροχρόνιος δανεισμός (Κωδικοί αριθμοί Ε.Γ.Λ.Σ. 45 και 52) και από το άθροισμα αφαιρούμε τα χρηματικά διαθέσιμα της επιχείρησης.
Ο παρανομαστής: Σε ότι αφορά τον παρανομαστή αυτός αναφέρεται στα λειτουργικά κέρδη, δηλαδή τα κέρδη πριν τις αποσβέσεις, τους τόκους και τους φόρους.
Η Τιμή του δείκτη: Εκφράζει τον απαιτούμενο αριθμό των ετών προκειμένου η επιχείρηση να αποπληρώσει το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού, αναφερόμαστε στα ποσά που αναγράφονται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις ή στα ισοζύγια.
Οι πιο πολλοί όταν αναφέρονται στον παραπάνω δείκτη τον χαρακτηρίζουν και τον αξιολογούν ως δείκτη ρευστότητας. Άποψη μας είναι ότι ο δείκτης αυτός είναι και χρηματοοικονομικός. Η άποψη μας αυτή στηρίζεται από το γεγονός ότι πέραν των άλλων, εμμέσως πλην σαφώς έχουμε και τον βαθμό εξάρτησης από ξένα κεφάλαια, αλλά σε συνδυασμό με τους τόκους που επιβαρύνεται η επιχείρηση διαπιστώνουμε την ικανότητα ως δυνατότητα της επιχείρησης να αποπληρώνει τους τόκους.
Η δυνατότητα αυτή δίνει το επίπεδο βιωσιμότητας της επιχείρησης αφού ο χρονικός ορίζοντας αποπληρωμής του τραπεζικού δανεισμού δείχνει και το βαθμό βιωσιμότητας.
Μετά την πρώτη μέτρηση και αξιολόγηση θα πρέπει να διατηρήσουμε τις επιφυλάξεις μας και θα πρέπει να απαντήσουμε στα παρακάτω ερωτήματα:
1. Ποια είναι η διάκριση του δανεισμού (Βραχυχρόνιος και Μακροπρόθεσμος);
2. Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας αποπληρωμής του μακροχρόνιου δανεισμού;
3. Ποιο είναι το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού το οποίο επιβαρύνει την επιχείρηση;
4. Ποια είναι η σχέση λειτουργικών κερδών και τόκων;
5. Γιατί η επιχείρηση έχει (αν έχει) αρνητικά λειτουργικά κέρδη; Μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση;
Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα προτρέπουν και κατευθύνουν την επιχείρηση στον εντοπισμό των αδυναμιών που παρουσιάζει και στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν