ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ Μ.Μ.Ε.
üΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
üΟ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ DOBANK
“Ένα άρθρο για τους επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων, τραπεζικούς»
Μέχρι σήμερα δεν είχαμε κανένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο των «κόκκινων δανείων» και τα κόκκινα δάνεια να αυξάνονται αντί να μειώνονται. Προσπάθειες και εξελίξεις πολλές. Αποτέλεσμα μηδέν! Νόμοι αρκετοί, όλοι γραφειοκρατικοί και ανεφάρμοστοι. Αξίζει να υπενθυμίσουμε:
1. Ο περιβόητος Νόμος Δένδια
2. Κώδικας δεοντολογίας τραπεζών
3. Εξωδικαστικός μηχανισμός
4. Τροποποιήσεις του πτωχευτικού κώδικα
5. Σειρά υπουργικών αποφάσεων για χρέη στο δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία για 120 δόσεις.
Παρά το παραπάνω «οπλοστάσιο» των τραπεζών και του Δημοσίου, επιλέγουν την εύκολη λύση των πλειστηριασμών. Σε λίγο καιρό θα έχουν όλοι έλλειψη ρευστότητας και θα γίνουν εταιρείες realEstate. Με τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών έχει γίνει πρόβλεψη για την περίπτωση κατά την οποία η επιχείρηση έχει οφειλές σε πολλές τράπεζες (Περίπτωση πολλαπλών πιστωτών) Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο κεφάλαιο έκτο σελίδα 33-34
Τελικά η παραπάνω διάταξη εφαρμόσθηκε σε πολύ λίγες περιπτώσεις και κυρίως οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν την περίπτωση του αρθ. 106 (β’) διαδικασία εξυγίανσης.
Με την υπογραφή της σύμβασης συνεργασίας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της ιταλικής εταιρείαςDoBank (31/7/2018) θέλουμε να πιστεύουμε ότι δημιουργούνται επιτέλους συνθήκες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των βιώσιμων επιχειρήσεων στην χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα η σύμβαση συνεργασίας αφορά:
1. Στην πρώτη φάση χαρτοφυλάκιο δανείου ύψους 1,8 δις€, μπορεί να φτάσει στην συνέχεια και στα 8 δις€
2. Αφορά κοινά επιχειρηματικά δάνεια που σημαίνει ότι η επιχείρηση έχει δάνεια τουλάχιστον με (2) δύο συστημικές τράπεζες.
3. Η πρώτη επιλογή αφορά 300 Μ.Μ.Ε. οι οποίες στην συνέχεια θα αυξηθούν σημαντικά.
4. Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι βιώσιμες και κατά συνέπεια, το βιώσιμο της έρχεται για μια ακόμη φορά να είναι ο προσδιοριστικός παράγοντας του σχεδίου αναδιάρθρωσης της επιχείρησης.
5. Υποστηρίζεται ότι η μεγάλη εμπειρία της DoBankστην διαχείριση δανείου θα βοηθήσει σημαντικά στην εξυγίανση των Μ.Μ.Ε.
6. Θα δημιουργηθούν συνθήκες ακόμη και για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
7. Λύνεται το πρόβλημα του συντονιστή των τραπεζών και λειτουργεί ένας φορέας στα πλαίσια της αναζήτησης λύσης κοινά αποδεκτής.
Από την εμπειρία μας σε σχέδια αναδιάρθρωσης και πρόταση οριστικής διευθέτησης βλέπουμε στον ορίζονται πράσινο φως. Η αποτελεσματικότητα αυτού του σχεδίου μεταφέρεται τώρα στην DoBankκαι από αυτή εξαρτάται και μόνο αυτή η επιτυχία του θεσμού.
Το άλλο παράδειγμα της PQHη οποία διαχειρίζεται δάνεια της πρώην αγροτικής τράπεζας BadBankδεν έχει μέχρι σήμερα τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τέλος πρέπει να σημειώσουμε ότι οι πλειστηριασμοί και οι ρευστοποιήσεις και απόκτηση ακινήτων από τις τράπεζες μακροπρόθεσμα δεν οδηγούν πουθενά. Για αυτό άλλωστε η τράπεζα επανεξετάζουν την στρατηγική τους με την εισαγωγή του θεσμού Leasing. Μια πρόταση που υποστηρίξαμε (FBS) και υποβάλλαμε στα κόμματα του κοινοβουλίου.
Συμπερασματικά πιστεύουμε ότι το εγχείρημα αυτό αποτελεί πιλότο για τον συντονισμό των Ελληνικών τραπεζών για την προσέγγιση λύσης κοινά αποδεκτής.
Η λύση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που οι Ελληνικές τράπεζες σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια η διαπίστωση είναι: ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ. Δυστυχώς αν δεν καταφέρουμε στην χώρα μας να λύσουμε το θέμα των κόκκινων δανείων οι παρενέργειες αυτής της αδυναμίας θα είναι πολλές και έντονες.
Ας αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία. Μη ξεχνάμε ότι η DoBankδιαθέτει τραπεζική άδεια και κατά συνέπεια η αναδιάρθρωση που θα λάβει μπορεί να έχει το χαρακτήρα της αναχρηματοδότησης με την προϋπόθεση πάντα ότι είναι βιώσιμες. Συνεπώς πριν από κάθε σκέψη πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα είμαστε βιώσιμοι; Και ποιος το λέει αυτό;
Έχουμε κατ’ επανάληψη αναφέρει ότι το διαβατήριο της αναδιάρθρωσης, αναχρηματοδότησης της επιχείρησης είναι η βιωσιμότητα σε συνδυασμό με τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει.
Η περίπτωση της DoBankκαι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, παρουσιάζει κοινά στοιχεία με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, αφού ο ρόλος της DoBankταυτίζεται με τον ρόλο του συντονιστή του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Έτσι μια επιχείρηση που έχει να αντιμετωπίσει τα μέτωπα (2) δύο τουλάχιστον τραπεζών θα μπορούσε να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις με την DoBank και τυχόν υποχρεώσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο με την διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Σε κάθε περίπτωση, ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, στους δύσκολους καιρούς που περνάμε πρέπει πρώτα να συντάξει μελέτη βιωσιμότητας και αναλυτική κατάσταση πιστωτών.
Στην συνέχεια θα πρέπει να απαντήσει:
· Ποιος είναι οι δυνατότητες;
· Ποιο είναι το επίπεδο ρευστότητας;
· Να υποβάλλει σχέδιο αναδιοργάνωσης