ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ 9 ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ
ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟ.
«Χάθηκε μία ευκαιρία ή αρχίζει η νέα ιστορία;»
Η χθεσινή Σύνοδος κορυφής (26/3/2020) θα γραφεί με μελανά γράμματα στην ιστορία της Ευρώπης . Η χθεσινή σύνοδος κορυφής Όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε φορά δεν πήρε αποφάσεις έδωσε ευχές και παρέπεμψε το πιο σημαντικό θέμα στους υπουργούς Οικονομικών.
Χθες η Γερμανία και λοιποί συγγενείς απέρριψαν το αίτημα των εννέα χωρών για δημιουργία ευρωομολόγου . Η αντίδραση της Γερμανίας και της Ολλανδίας, μαζί με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης εμπόδισαν να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην έκδοση του ευρωομολόγου.
Γιατί όμως χθες το βράδυ Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάστηκε διχασμένη σε μία δύσκολη στιγμή της ιστορίας της; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και ας μετρήσουμε συμπεριφορές των χωρών και ηγετών. Οι χώρες που ζήτησαν την έκδοση του ευρωομολόγου ήταν Γαλλία, Βέλγιο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία και η Σλοβενία .
Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των χωρών σε σχέση πάντα με το θέμα :
α) Αντιπροσωπεύουν το 57% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
β) Τρεις χώρες από αυτές ,Γαλλία Ιταλία Ισπανία κατέχουν τη δεύτερη Τρίτη και τέταρτη θέση από πλευράς οικονομικής δραστηριότητας και δύναμης.
γ) Είναι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες από τον κορονοϊό. και
δ) Όλες έχουν ένα κοινό αίτημα ,τη χρήση ενός κοινού χρεωστικού μέσου. Ποιες χώρες και γιατί αντιδρούν στην έκδοση του ευρωομολόγου;
Πρώτα η Γερμανία και Ολλανδία ακολουθούν οι άλλες χώρες κυρίως της Βόρειας Ευρώπης .Η Γερμανία είναι σταθερή σε μία στάση από το 2012- όταν ακόμα Ιταλία και Ισπανία δανειζόταν με 6% -και η θέση της είναι ο καθένας να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του.
Σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί στον οποίο παρουσιάζεται η απόδοση του 10ετούς ομολόγου φαίνεται ότι οι χώρες που αντιδρούν έχουν αρνητικά ή οριακά μηδενικά επιτόκια .Το στοιχείο αυτό μας οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ο παράγων κόστος είναι προσδιοριστικός για την αντίδραση των χωρών που δεν συμφωνούν με την έκδοση του ευρωομολόγου. Η Γερμανία σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χάσει το αξιόχρεο και την υψηλή πιστοληπτική ικανότητα που έχει ΑΑΑ και συνεπώς το προνόμιο να δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο.
Η Γερμανία δείχνει τους εννέα τον ESM για χρηματοδότηση με όρους που τους θεωρεί κατάλληλους και θεωρεί τον ESM ουσιαστικό εργαλείο γενικά για την αντιμετώπιση των κρίσεων .
Η Γερμανία όπως λέγεται και γράφεται δεν θα είχε αντιρρήσεις για το ευρωομόλογο αν οι χώρες είχαν εναρμονιστεί με τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ. Δεν δίστασε χθες η κυρία Μέρκελ να συγκρουστεί ακόμα και με την κυρία Λαγκάρντ η οποία ήταν θετική και ένθερμη στις προτάσεις των 9 .
Συμπερασματικά για μία ακόμη σύνοδο η Γερμανία έκανε ότι ήθελε παρουσιάστηκε ως υπερασπιστής των θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλην όμως με βάση τα στοιχεία του πίνακα (επιτόκια) αποκλειστικά και μόνο ήταν το γερμανικό συμφέρον και το δίκαιο των ισχυρότερων. Φάνηκε στη σύνοδο ότι η Γερμανία σε καμία περίπτωση δεν θέλει «να δημιουργήσει χρέος» δείχνει τον ESM για τον οποίον όπως γνωρίζουμε σημαίνει δεσμεύσεις και υποχρεώσεις μνημόνια με την υπενθύμιση ότι η μη τήρηση των όρων συνεπάγεται εκταμίευση .
Χθες χάθηκε μία ευκαιρία για την Ευρώπη. Χθες χάθηκε η ευκαιρία να δείξει την αλληλεγγύη της η Ευρώπη.
Παρουσιάστηκε διχασμένη η Ευρώπη σε μία δύσκολη στιγμή ίσως η χθεσινή ημερομηνία να είναι η αρχή μιας νέας ιστορίας για την ενωμένη Ευρώπη.