ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ. ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΟΣ
STRESS TESTS.
Μέχρι και την ώρα που γράφεται το άρθρο αυτόν το μόνο στοιχείο που έχουμε για τον ξενοδοχειακό κλάδο σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχείων είναι ο χρόνος έναρξης λειτουργίας 1/6/2020 .
Μία σειρά όμως άρθρων, απόψεων, θέσεων και προτάσεων είδαν το φως της δημοσιότητας. Τα δημοσιεύματα αυτά μεταξύ των άλλων ανέφεραν:
1) Ότι :τα ξενοδοχεία πρέπει να λειτουργήσουν σε χαμηλό βαθμό πληρότητας για λόγους προστασίας των επισκεπτών .
2) Θα πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας των επισκεπτών (πρωτόκολλα υγιεινής λειτουργίας ).
3) Ότι θα πρέπει να θεσπιστεί το υγειονομικό διαβατήριο για την ασφαλή μεταφορά των τουριστών από χώρα σε χώρα.
4 ) Ότι οι Tour operators ζητούν μείωση τιμών από τα ξενοδοχεία.
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον λειτουργίας των ξενοδοχείων τα οποία για 70 περίπου ημέρες θα είναι κλειστά.(με το σκεπτικό ότι θα λειτουργήσουν στην 1/6/ 2020) .
Το ενδιαφέρον του άρθρου αυτού επικεντρώνεται στην “οικονομική λειτουργία” του ξενοδοχείου .Με άλλα λόγια απαντάμε στο ερώτημα «Πόσο βιώσιμη είναι η λειτουργία μιας ξενοδοχειακής μονάδος υπό τις παρούσες συνθήκες της πανδημίας;»
Για τη βιωσιμότητα ενός Ξενοδοχείου κυρίαρχα στοιχεία είναι:
α) ο βαθμός πληρότητας.
β) τα έσοδα ανά δωμάτιο.
γ) το κόστος λειτουργίας του ξενοδοχείου
Για το εννοιολογικό περιεχόμενο των παραπάνω παραμέτρων έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:
ΒΑΘΜΟΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ
Ο βαθμός πληρότητας είναι ο πλέον σημαντικός δείκτης ενός ξενοδοχείου και δίνεται από τη σχέση:
Πωληθέντα δωμάτια / διαθέσιμα δωμάτια = Χ %
ΕΣΟΔΑ ΑΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ
Ο δείκτης έσοδα δωματίων δίνεται από τη σχέση:
Έσοδα δωματίων = συνολικά έσοδα / αριθμός πωληθέντων δωματίων.
Ο δείκτης έσοδα ανά δωμάτιο επηρεάζεται από την τιμή πώλησης του δωματίου και τα παράπλευρα έσοδα των αλλων τμημάτων του ξενοδοχείου.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ
Η μεγάλη πλειοψηφία των εξόδων του ξενοδοχείου χαρακτηρίζονται ανελαστικά (σταθερά έξοδα) και υπό την έννοια αυτή αποτελούν βασικό παράγοντα επιχειρηματικού κινδύνου. Πάνω από το 60% των λειτουργικών εξόδων είναι η μισθοδοσία προσωπικού. ενώ σημαντικό ποσοστό καλύπτουν οι αποσβέσεις καθώς τα ξενοδοχεία είναι εντάσεως παγίου κεφαλαίου.
Στο σκέλος των συνολικών εξόδων θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το χρηματοοικονομικό κόστος τόκοι και συναφή έξοδα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού ένας μεγάλος αριθμός των ξενοδοχείων είναι υπέρ δανεισμένος
Προκειμένου να κατανοηθεί η “οικονομική λειτουργία” του ξενοδοχείου θα χρησιμοποιήσουμε ένα αριθμητικό παράδειγμα. Να υπενθυμίσουμε όμως ότι τα Πρωτόκολλα Υγειονομικής λειτουργίας επιβαρύνουν το ξενοδοχείο με πρόσθετο κόστος και από την άλλη πλευρά λόγω των περιορισμών επηρεάζουν αρνητικά τα έσοδα εστιατορίου και μπαρ και άλλα συναφή τμήματα.
ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.
Ξενοδοχειακή μονάδα των 100 δωματίων 12 μήνης λειτουργίας το 2019 είχε βαθμό πληρότητας 75% και έσοδα ανά δωμάτιο 60 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), ενώ τα λειτουργικά έξοδα έφταναν στο ποσό του1.300.000 ευρώ. Στα δυο διαγράμματα στη συνέχεια παρουσιάζεται ο βαθμός πληρότητας των ξενοδοχειακών μονάδων της Αθήνας (κέντρου) και της Θεσσαλονίκης. Τα δύο διαγράμματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο σχετικό πίνακα παρουσιάζουμε το stress test του ξενοδοχείου με μεταβαλλόμενες μεταβλητές ,το βαθμό πληρότητας, ο οποίος θα μειωθεί αισθητά σε ετήσια βάση και τα έσοδα ανά δωμάτιο, τα οποία και αυτά θα μειωθούν λόγω των περιορισμών και των χαμηλών τιμών που θα διαμορφωθούν. Από την προσεκτική ανάγνωση του πίνακα και με το σκεπτικό ότι τόσο ο βαθμός πληρότητας θα μειωθεί όσο και τα έσοδα ανά δωμάτιο, κανένας συνδυασμός δεν μας δίνει λειτουργικό αποτέλεσμα θετικό όλα τα σενάρια φέρουν το λειτουργικό αποτέλεσμα στην Κόκκινη περιοχή δηλαδή περιοχή των ζημιών.

