Η ΚΑΜΠΥΛΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΚΑΜΠΥΛΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το τρίμηνο διακοπής δραστηριότητας προς στιγμή είναι το κοινό σημείο αναφοράς
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα μεγέθη της Ελλάδος
Σήμερα από όλους τους αναλυτές και μη, τίθεται το ερώτημα, πόσο θα διαρκέσει η κρίση; Πότε θα σταματήσουν τα περιοριστικά μέτρα; Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία; Τι σημαίνει κρίση αυτή για την Ελληνική οικονομία; Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και άλλα ερωτήματα
Για όλα όμως τον πρώτο λόγο έχουν οι άνθρωποι της Ιατρικής επιστήμης. Δυστυχώς και αυτοί περιμένουν «το πείραμα» και τις παρατηρήσεις και τα αποτελέσματα αυτών για να έχουν αξιόπιστα συμπεράσματα .
Με βάση τα παραπάνω η οικονομική επιστήμη προκειμένου να προχωρήσει σε εκτιμήσεις σε ότι αφορά την εξέλιξη της ανάπτυξης (ύφεσης) είναι αναγκασμένη να κάνει κάποιες παραδοχές. Οι παραδοχές αυτές συνδέονται με τις υποθέσεις που γίνονται από την ιατρική επιστήμη σε ότι αφορά την εξέλιξη του φαινομένου πιο συγκεκριμένο θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιο είναι το peak (η κορύφωση) του φαινόμενου και αν συμπεριφορά του κορωνοϊού ακολουθεί μία κανονική κατανομή (στατιστικά )
Από διάφορα ινστιτούτα και φορείς της οικονομικής επιστήμης γίνονται εκτιμήσεις σε ότι αφορά την επίδραση της κρίσης στις μεταβολές του ΑΕΠ. Κοινό σημείο αναφοράς είναι ο μέσος χρόνος διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον οποίον τον προσδιορίζουν ,στην παρούσα φάση στο τρίμηνο.
Προκειμένου να προχωρήσουμε σε κάποιες εκτιμήσεις για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της Ελληνικής οικονομίας δεχθήκαμε τις εκτιμήσεις που γίνονται ως προς τη μείωση του ΑΕΠ σε μερικές χώρες της Ευρώπης. (βλέπετε το σχετικό πίνακα). Αυτή εκτιμάται στο 6% περίπου το μήνα, για το τρίμηνο διακοπής της δραστηριότητας και είναι μία εκτίμηση του Ινστιτούτου του Μονάχου.
Μία τέτοια εξέλιξη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μείωση στο ΑΕΠ της Ελλάδος σε ετήσια βάση θα είναι της τάξεως του 4,5%-5% περίπου γεγονός που σημαίνει ότι από 187,4 δις ευρώ θα διαμορφωθεί περίπου στα 178,8 δις ευρώ( σε πραγματικές τιμές) .
Η διαμόρφωση του Α.Ε.Π στα επίπεδα αυτά, σε συνδυασμό με την αύξηση του των χρηματοδοτικών αναγκών, είναι φυσικό να προκαλέσει αύξηση του χρέους περίπου στα 10 δις ευρώ
Δηλαδή όσο είναι το ύψος των μέτρων που ανακοινώθηκαν για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων (2% ως ποσοστό του ΑΕΠ περίπου)
Τέλος σε ότι αφορά το έλλειμμα είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις και εκτιμήσεις όταν δεν έχουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στα έσοδα του δημοσίου. Αυτό θα φανεί τον Ιούνιο
Να σημειώσουμε όμως ότι πρέπει να μη μιλάμε για πλεονάσματα αλλά για ελλείμματα. Στο ερώτημα πόσα θα είναι αυτά, η απάντηση θα έρθει μετά τον Ιούνιο.