ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΗΣ;
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΔΙΑΡΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
«ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΤΗΣ F.B.S.»
Restart 2020 στην Ελληνική επιχείρηση με νέο επιχειρηματικό μοντέλο
Η Πανδημία COVID-19 δημιούργησε μία νέα κατάσταση στις επιχειρήσεις ύστερα από προηγούμενη κρίση -για όσες επιβίωσαν από τη μακροχρόνια oικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας. Σήμερα το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον απαιτεί επανεξέταση όλων των παραμέτρων της επιχειρηματικής δράσης από μηδενική βάση.
Είναι κανόνας της επιχειρηματικότητας από μία κρίση να επιβιώνουν οι δυνατές επιχειρήσεις. Βέβαια η διαπίστωση αυτή συνδέεται με μία σειρά ερωτημάτων όπως:
1. σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα από πλευράς οικονομικής υγείας η επιχείρηση;
2. Ποιες διορθωτικές κινήσεις και παρεμβάσεις μπορεί να γίνουν στο λειτουργικό ιστό της επιχείρησης;
3. Ποια είναι τα όρια και αντοχές (stress tests) της επιχείρησης σε ένα έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον με περιορισμένη ζήτηση;
4. Ποια επιμέρους προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει η επιχείρηση στο άμεσο μέλλον και ένα σε ένα μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα ;
5. Για να απαντήσουμε ,αλλά και για να απαντήσει η επιχείρηση στα παραπάνω ερωτήματα προτείνουμε (10) αξιολογικούς δείκτης για τον προσδιορισμό του επιπέδου της υγείας της επιχείρησης. Προκειμένου να χαρακτηριστεί μία επιχείρηση υγιής πρέπει να ικανοποιεί τους παρακάτω (10) δέκα αξιολογικούς δείκτες. Όπως φαίνονται στον σχετικό πίνακα παρακάτω.
2. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ
Οι αξιολογικοί δείκτες που παρουσιάζονται στο σχετικό πίνακα που ακολουθεί, συγκεντρώνουν κάποια γενικά και ειδικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Τράπεζες αλλά και την ίδια την Επιχείρηση . Πιο συγκεκριμένα:
Ευρωπαϊκή Ένωση
Με την επίτευξη των δεικτών αυτών δεν θα υπάρχει θέμα συμμετοχής στα διάφορα προγράμματα της ευρωπαϊκής ένωσης και φυσικά και στα προγράμματα που ανακοινώνει το ελληνικό δημόσιο.
Τράπεζες
Όσον αφορά τις τράπεζες εύκολα θα διαπιστώνουν την ικανότητα αλλά ταυτόχρονα και τη δυνατότητα που έχει να δανειστεί η επιχείρηση η ο επιχειρηματίας .
Επιχείρηση.
Προσδιορίζονται και ελέγχονται η αποδοτικότητα η αποτελεσματικότητα και η ρευστότητα της επιχείρησης με μία διαχρονική παρακολούθηση .
3. ΕΙΔΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΥΤΩΝ.
Όπως αναφέραμε ήδη προηγούμενα η υγεία της επιχείρησης εξετάζεται με βάση δείκτες που παρουσιάζονται στο σχετικό πίνακα. Προκειμένου οι δείκτες αυτοί να χρησιμοποιηθούν από επιχειρήσεις με ‘Β κατηγορίας βιβλίων θα πρέπει να συντάξουν εξωλογιστικούς ισολογισμούς και αποτελέσματα χρήσης. (Υπάρχει σχετικό άρθρο από την F.B.S. για το συγκεκριμένο θέμα)
Για το εννοιολογικό περιεχόμενο και τη σημασία των δεικτών αυτών με βάση τον αύξοντα αριθμό έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:
1. Εξετάζεται η προβληματικότητα της επιχείρησης σύμφωνα με τον κανονισμό 651/2014 της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
2. Ομοίως με την περίπτωση του δείκτη (1)
3. Μας δίνεται η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης δηλαδή το ύψος των πωλήσεων που επιτυγχάνει η επιχείρηση με (1) ένα ευρώ απασχολούμενα κεφάλια.
4. Ο δείκτης αναφέρεται στη δυνατότητα κάλυψης των χρηματοοικονομικών εξόδων ,τόκοι και συναφή έξοδα .
5. Εκφράζει τη δυνατότητα της επιχείρησης για νέο δανεισμό ή τον υπερδανεισμό της επιχείρησης.
6. Δείχνει τη δυνατότητα που έχει επιχείρηση να αποπληρώνει τα τοκοχρεολύσια. Cash flow input. service debt
7. Προσδιορίζεται η αποδοτικότητα της επιχείρησης ίδιων κεφαλαίων .
8. Ομοίως με την περίπτωση (7) η αποδοτικότητα των απασχολουμένων κεφαλαίων .
9. Ο δείκτης αυτός σχετίζεται με τη χρηματοδοτική πολιτική της επιχείρησης και με την ύπαρξη ή μη μόνιμου κεφαλαίου κινήσεως .
10.Ο δείκτης αυτός απάντα στα ερωτήματα που βασανίζουν τον Έλληνα επιχειρηματία. «Υπάρχει ικανό κεφάλαιο κινήσεως την επιχείρηση να ανταπεξέρχεται στις βραχυχρόνιες υποχρεώσεις;»
4. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΣ ΒΉΜΑΤΑ.
Σκοπός της μεθόδου αξιολόγησης δεν είναι να προσδιορίσουμε μόνο τους δείκτες που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στην εξήγηση και ερμηνεία των δεικτών αλλά πριν να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.
Αναλυτικά αφού προσδιορίσουμε δείκτες αξιολόγησης, πρέπει στη συνέχεια να γίνουν τα παρακάτω βήματα για την αποκατάσταση της υγείας της επιχείρησης.
i. Προσδιορισμός των δεικτών .
ii. Η ερμηνεία των δεικτών .
iii. Πλάνοενεργειών (Action Plan )
iv. Επιχειρησιακός σχεδιασμός (business plan).
v. Γενικός ετήσιος προϋπολογισμός (budget )της επιχείρησης .
Σε όλο τον ευρύτερο σχεδιασμό θα ενσωματώνονται οι παραπάνω δείκτες μορφή στόχων και επιδιώξεών.
Η εταιρεία μας F.B.S έχει ετοιμάσει ειδικό πρόγραμμα με τίτλο «Restart» για την Ελληνική Επιχείρηση» με σύνταξη νέο επιχειρηματικό μοντέλο”
Σας περιμένουμε να το συζητήσουμε από κοντά