Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.
Ποιες είναι οι ευπαθείς επιχειρήσεις ;
Τι σημαίνει ένας υψηλός δείκτης απορρόφησης μικτής κερδοφορίας;
Ένας από τους όρους που έχει τεθεί στις κρατικές ενισχύσεις των επιχειρήσεων είναι η διατήρηση της απασχόλησης.
Πόσο όμως είναι αυτός δυνατός σε μία περίοδο ύφεσης;
Πώς μπορεί να διατηρηθεί η απασχόληση;
Ποιο είναι το κλειδί που δίνει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα; Στο χώρο της μικροοικονομίας οι δαπάνες προσωπικού (μισθοί και εργοδοτικές εισφορές) αποτελούν την αμοιβή του παραγωγικού συντελεστή εργασία. Όπως είναι φυσικό το ύψος των δαπανών προσωπικού από επιχείρηση σε επιχείρηση ποικίλει ανάλογα το μέγεθος της επιχείρησης, τη φύση των δραστηριοτήτων και την οργάνωση.
Στο άρθρο αυτό αναφερόμαστε στις εμπορικές επιχειρήσεις, αλυσίδες καταστημάτων- υποκαταστημάτων, παροχής υπηρεσιών δηλαδή εμπορικά καταστήματα εταιρείες αυτοκινήτων ξενοδοχεία και υποκαταστήματα .
Αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται εντάσεως εργασίας, το ύψος των δαπανών προσωπικού είναι σημαντικό τόσο για την απρόσκοπτη λειτουργία τους όσο και τις οικονομικές αποδόσεις. Συνήθως το ύψος των δαπανών προσωπικού συνδέεται με τις πωλήσεις, κατά την άποψή μας , το πιο σωστό είναι να το συνδέσουμε με τις δαπάνες προσωπικού με τη μικτή κερδοφορία. Σε μία τέτοια περίπτωση προσδιορίζουμε τον δείκτη συντελεστή απορρόφησης της μικτής κερδοφορίας ο οποίος παρουσιάζει το ποσοστό των μεικτών κερδών που αντιπροσωπεύουν οι δαπάνες προσωπικού.
Ο δείκτης αυτός δίνεται από τη σχέση :
Από μία πρώτη έρευνα των διαθέσιμων στοιχείων της F.B.S για τους συγκεκριμένους κλάδους είχαμε τις παρακάτω τιμές 2019.
üΣτον τομέα δραστηριότητας αυτοκινήτων
η τιμή ανήλθε κοντά στο 60%
üΞενοδοχειακές Επιχειρήσεις 62%
üΥποκαταστήματα 60%
üΕμπορικές επιχειρήσεις 50%
Με βάση τις παραπάνω τιμές του δείκτη προκύπτει το συμπέρασμα ότι αυτές είναι ιδιαίτερα υψηλές γεγονός που σημαίνει ότι περιορίζονται σημαντικά τα περιθώρια για την κάλυψη των υπολοίπων δαπανών και για μία βιώσιμη λειτουργική κερδοφορία.
Όπως είναι φυσικό η τιμή του δείκτη μειώνεται όταν αυξάνονται οι πωλήσεις η τα μικτά τα κέρδη και αυξάνεται όταν μειώνονται οι πωλήσεις ή τα μικτά κέρδη αντίστοιχα. Αντιλαμβανόμαστε ότι σε μία περίοδο παρατεταμένης ύφεσης που θα έχουμε μείωση των πωλήσεων και κατ’ επέκταση μείωση των μεικτών κερδών σε μεγαλύτερο βαθμό, η επιχείρηση διατηρώντας το επίπεδο απασχόλησης ,θα οδηγηθεί σε αρνητικά λειτουργικά κέρδη και θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της. Προκειμένου αυτό να γίνει περισσότερο σαφές και περισσότερο κατανοητή η σημασία του δείκτη απορρόφησης μικτής κερδοφορίας χρησιμοποιούμε το ακόλουθο παράδειγμα με τους σχετικούς πίνακες και δείκτες που ακολουθούν.
Να σημειώσουμε ότι το παράδειγμα είναι αρκετά απλό για την εύκολη κατανόηση και ενδεικτικό της μεθοδολογίας που χρησιμοποιούμε. Από τη μελέτη των σχετικών πινάκων προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα :
1) Μια τιμή του δείκτη μεγαλύτερο του 65% εγκυμονεί κινδύνους για τις επιχειρήσεις.
2) Σε περιόδους ύφεσης δεν είναι δυνατή η αύξηση των μικτών κερδών με αύξηση του μέσου μικτού περιθωρίου κέρδους .
3) Είναι δύσκολη η μείωση των λοιπών σταθερών εξόδων και δεν είναι τυχαίο ότι τα μισθώματα ενοίκια μειώθηκαν με νόμο .
4) Δεν είναι δυνατή η διατήρηση της απασχόλησης χωρίς επιδότηση της εργασίας σε περιόδους ύφεσης .
5 ) Οι συγκεκριμένες κατηγορίες που εξετάσαμε είναι ενδεικτικές και παρουσιάζουν υψηλό συντελεστή απορρόφησης μικτής κερδοφορίας.
Πολλές επιχειρήσεις εξαιτίας της επιδείνωσης της τιμής του συντελεστή θα αναγκαστούν να μειώσουν το προσωπικό ή στην έσχατη ανάγκη να προχωρήσουν στη λύση της διακοπής λειτουργίας. Σε τελική ανάλυση όμως όλα είναι θέματα επιχειρησιακού σχεδιασμού και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Στα πλαίσια αυτού του επιχειρησιακού σχεδιασμού η εταιρεία μας F.B.S ήδη ετοιμάζει μία ειδική μεθοδολογία για το νέο ξεκίνημα για την επόμενη μέρα. Σε λίγες μέρες θα παρουσιαστεί σχετική μεθοδολογία.