ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ (5) ΒΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Βρισκόμαστε στο τέλος – όπως φαίνεται – μίας υγειονομικής κρίσης και στην αρχή μίας νέας περιόδου επιστροφής στην κανονικότητα. Τι σημαίνει για την επιχείρηση κανονικότητα; Τι πρέπει να κάνει; Ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσει; Πως θα ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της; Οι πωλήσεις μειώνονται σημαντικά και δεν αναμένεται σύντομα να ανακάμψουν.
Τα παραπάνω ερωτήματα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κοινά σε πολλές επιχειρήσεις από το γεγονός ότι η πανδημία είχε αρνητικές επιπτώσεις στην δραστηριότητα όλων των επιχειρήσεων.
Στις 11/05/2021 από την εταιρεία μας (F.B.S.) παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ. Από την πρότασή μας αυτή δανειζόμαστε τις βασικές αρχές και την φιλοσοφία του επιχειρηματικού μοντέλου, προκειμένου να περιγράψουμε τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει η επιχείρηση.
Βήμα 1Ο) ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η επιχείρηση στο τέλος του Α’ εξαμήνου του 2021; Με σημείο αναφοράς το έτος 2019 ποιες τάσεις διαμορφώθηκαν το 2020 και ποιες φαίνονται να διαμορφώνονται στα μέσα του 2021. Οι αρνητικές επιπτώσεις στην επιχείρηση ήταν μεγαλύτερες και πιο επώδυνες για την επιχείρηση από ότι για τον κλάδο;
Ο Διαγνωστικός Έλεγχος εκτός των άλλων θα πρέπει να περιλαμβάνει μια S.W.O.T. Analysis για την περίοδο μετά το Α’ εξάμηνο του 2021, στην οποία θα παρουσιάζονται:
α) Τα αδύνατα σημεία της επιχείρησης
β) Τα δυνατά σημεία της επιχείρησης
γ) Οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται
δ) Οι κίνδυνοι για την επιχείρηση.
Τα συμπεράσματα της S.W.O.T. Analysis θα είναι προσδιοριστικά για τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό Ιούνιος 2021 – Δεκέμβριος 2022.
Βήμα 2Ο) ΕΠΙΠΕΔΟ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
Ο έλεγχος του επιπέδου βιωσιμότητας γίνεται προκειμένου να προσδιοριστεί ποια είναι η κατάσταση της επιχείρησης από πλευράς βιωσιμότητας, δηλαδή ικανότητας και δυνατότητας για απρόσκοπτη λειτουργία της. Το επίπεδο βιωσιμότητας της επιχείρησης εξετάζεται με την δεκαβάθμια κλίμακα του FBS Model για την βιωσιμότητα της επιχείρησης. Στην περίπτωση κατά την οποία το επίπεδο βιωσιμότητας της επιχείρησης βρίσκεται κάτω από το 5 (επίπεδο βιωσιμότητας <5), τότε απαιτούνται ουσιαστικές παρεμβάσεις στον οργανωτικό και λειτουργικό ιστό της επιχείρησης.
Βήμα 3Ο) ΒΑΘΜΟΣ ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ
Η επιχείρηση δεν πρέπει να είναι μόνο βιώσιμη αλλά και φερέγγυα, με την ευρεία έννοια στους πιστωτές. Αυτό σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα για την εξόφληση των υποχρεώσεων σε προμηθευτές, Δημόσιο, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.
Ο έλεγχος της φερεγγυότητας της επιχείρησης γίνεται με τους δείκτες όπως αυτοί(1) περιγράφονται στο σχετικό πίνακα του επιχειρηματικού μοντέλου που προτείνει η FBS.
Στην περίπτωση κατά την οποία από τον έλεγχο φερεγγυότητας προκύπτει ουσιαστική αδυναμία στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων – με δεδομένη την λειτουργική κερδοφορία – τότε η επιχείρηση θα πρέπει να προχωρήσει στην σύνταξη σχεδίου αναδιάρθρωσης και υποβολή σχετικού αιτήματος στους πιστωτές.
Βήμα 4Ο) ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Τα τρία βήματα που προηγήθηκαν θα μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες για την επιχείρηση και ιδιαίτερα για την λειτουργική κερδοφορία της επιχείρησης. Στις περιπτώσεις εκείνες που παρουσιάστηκαν αδυναμίες στην αποδοτικότητα της επιχείρησης, αποφασίζεται μία σειρά παρεμβάσεων. Οι παρεμβάσεις αυτές, ανάλογα με τη φύση των προβλημάτων και των αδυναμιών της επιχείρησης, αναφέρονται:
1) Στην διαχρονική μεταβολή των πωλήσεων
2) Στη διαμόρφωση της μικτής κερδοφορίας
3) Στην πολιτική ελαχιστοποίησης των εξόδων
4) Στην αύξηση της λειτουργικής μόχλευσης
5) Στην πολιτική κεφαλαίου κινήσεως
Η παραπάνω λειτουργικές και οργανωτικές παρεμβάσεις προετοιμάζουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της επιχείρησης, για τον οποίο γίνεται αναφορά στην συνέχεια.
Βήμα 5Ο) ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός στην φάση της εκκίνησης είναι μεσοπρόθεσμος, υπό την έννοια ότι καλύπτει το χρονικό ορίζοντα από τον Ιούνιο του 2021 έως και τον Δεκέμβριο του 2022
Ο μεσοπρόθεσμος επιχειρησιακός σχεδιασμός είναι ένας ειδικός επιχειρησιακός σχεδιασμός με κυλιόμενους προϋπολογισμός. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος του μεσοπρόθεσμου επιχειρησιακού σχεδιασμού συγκεντρώνεται:
1) Στον αναλυτικό προϋπολογισμό πωλήσεων
2) Στην κατάσταση παγίων και διάθεσης κεφαλαίων
3) Στον οδικό χάρτη ρευστότητας
Πιο συγκεκριμένα:
1) Προϋπολογισμός πωλήσεων: περιλαμβάνει τις προβλεπόμενες πωλήσεις σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τον Δείκτη Εποχικής Προσαρμογής (Δ.Ε.Π.), τις πωλήσεις του προηγούμενου έτους και τις τάσεις που διαμορφώνονται σε σχέση με το παρελθόν, ως και τον βαθμό εκτέλεσης του προϋπολογισμού τόσο σε επίπεδο μήνα όσο και σε επίπεδο περιόδου à ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
2) Κατάσταση πηγών και διάθεσης κεφαλαίων: Η κατάσταση πηγών και διάθεσης κεφαλαίων είναι ένα «ισοζύγιο διαχείρισης των πόρων» της επιχείρησης, το οποίο συνδέεται με τα δεδομένα του ισοζυγίου γενικής λογιστικής. Είναι ένας πίνακας που παρουσιάζει τις πηγές (εισροές) και την διάθεση (εκροές) πόρων της επιχείρησης – Ενδεικτικός πίνακας παρουσιάζεται στη συνέχεια.
Η πρώτη κατάσταση που συντάσσεται έχει χρονικό ορίζοντα από 01/01/2020 έως 30/06/2021. Στη συνέχεια συντάσσονται δύο προβλεπόμενες καταστάσεις, όπου η μία αφορά τον χρονικό ορίζοντα του Β’ εξαμήνου του 2021 και η δεύτερη το 2022.
Με τον παραπάνω τρόπο, η επιχείρηση αποκτά μία ολοκληρωμένη εικόνα ως προς το πως διαχειρίστηκε τους πόρους κατά την διάρκεια της πανδημίας και πως πρόκειται να διαχειριστεί την όλη κατάσταση στο εγγύς μέλλον.
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΪΩΝ
Διαθέσιμα 31/12/2019: ΧΧΧ.ΧΧΧ€
Διαθέσιμα 31/06/2021: ΧΧΧ.ΧΧΧ€
3) Οδικός χάρτης ρευστότητας: Η ρευστότητα είναι το μείζον θέμα του επιχειρησιακού σχεδιασμού στην φάση της επανεκκίνησης. Το υπόδειγμα του οδικού χάρτη ρευστότητας είναι μία καινοτομία της FBS αφού συνδέει τα λογιστικά δεδομένα της επιχείρησης με τα ταμειακά δεδομένα.
Είναι ένας διαχρονικός κυλιόμενος ταμειακός προϋπολογισμός που έχει ως αφετηρία την λειτουργική κερδοφορία της επιχείρησης και ταυτόχρονα παρουσιάζει την ικανότητα και δυνατότητα της επιχείρησης από πλευράς ρευστότητας. Είναι η πυξίδα της επιχείρησης για τις αντοχές ρευστότητας.
Το Β’ εξάμηνο του έτους θα είναι ένα δύσκολο εξάμηνο με ένα βαρύ επιχειρηματικό χειμώνα. Οι επιχειρήσεις για μία ακόμη φορά αντιμέτωπες στις προκλήσεις και προσκλήσεις του μέλλοντος.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για πολλά από τα θέματα που αναφέρονται στο άρθρο αυτό ο αναγνώστης μπορεί να βρει περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας.
Σημειώσεις:
1) Τα κέρδη προκύπτουν από τα προσωρινά αποτελέσματα χρήσεως.
2) Όταν έχουμε μείωση ταμείου, αποτελεί πηγή, διότι προσφεύγουμε στα διαθέσιμα, αντίθετα έχουμε διάθεση πόρων όταν αυξάνεται το ταμείο.
3) Οι αποσβέσεις δεν αποτελούν πραγματικό έξοδο (εκροή) για να συμπεριληφθούν στις πηγές.