ΤΟ ΆΜΕΣΟ ΣΧΈΔΙΟ ΔΙΆΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΊΡΗΣΗΣ ΜΈΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΈΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΤΡΟΠΉΣ ΕΠΏΔΥΝΩΝ ΚΑΤΑΣΤΆΣΕΩΝ
Το άρθρο αυτό αποτελεί τμήμα μίας ευρύτερης μεθοδολογίας της F.B.S. η οποία αναφέρεται στη διάσωση ,εξυγίανση και ανάκαμψη των επιχειρήσεων .
Το άμεσο σχέδιο διάσωσης είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει όταν διαπιστωθούν προβλήματα και αδυναμίες της επιχείρησης στη λειτουργία με στόχο προπάντων να ανταποκριθεί στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις .
Εφόσον η επιχείρηση αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα τα οποία τείνουν να γενικευτούν και να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουν την επιχείρηση στη χρεοκοπία και επέκταση στην πτώχευση.
Το άμεσο σχέδιο διάσωσης της επιχείρησης για να είναι «άμεσο » και αποτελεσματικό θα πρέπει να ακολουθήσουμε στην πράξη τα παρακάτω βήματα.
ΒΗΜΑ ΠΡΏΤΟ: Μία γρήγορη επισκόπηση των προβλημάτων που γεννήθηκαν και τις αιτίες που δημιούργησαν τα προβλήματα .Δεν κάνουμε ανάλυση των αιτιών αυτό θα γίνει στο οριστικό σχέδιο εξυγίανσης αλλά αξιολογούμε την ένταση και έκταση των προβλημάτων.
ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Μετά την αξιολόγηση και το χαρακτηρισμό των προβλημάτων ζητούμε άμεσα τις θέσεις και απόψεις του Νομικού Συμβούλου για θέματα προστασίας εξασφαλίσεων και νομικών μέτρων για αποτροπή της επιδείνωσης της κατάστασής και αποφυγής μέτρων αναγκαστικών ενεργειών από τους πιστωτές
ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ : Από πλευράς στατιστικής διαπίστωσης αλλά και από την εμπειρία μας εννιά στις δέκα επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ρευστότητάς. Αυτές οι επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη ενός άμεσου σχεδίου διάσωσης. Με βάση τη διαπίστωση αυτή το κέντρο ενδιαφέροντος μας πρέπει να στραφεί σε άμεσα μέτρα και ενέργειες που βελτιώνουν το επίπεδο ρευστότητας .
ΒΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: Με βάση την έκταση και την ένταση των προβλημάτων ορίζεται ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του σχεδίου διάσωσης της επιχείρησης .
Ο χρονικός ορίζοντας αυτός συνήθως είναι από 6 μήνες μέχρι ένα χρόνο.
Έτσι το άμεσο σχέδιο διάσωσης της επιχείρησης είναι ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα ,μέσα στο οποίο πρέπει να σχεδιάσουμε τις προοπτικές σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, και εφόσον ομαλοποιηθεί η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης από πλευράς ρευστότητας
ΒΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ: Περιορισμός αγορών εμπορευμάτων και πρώτων υλών και επενδυτικών δαπανών ,τουλάχιστον για ένα μήνα. Οι παραπάνω δαπάνες θα πραγματοποιούνται με βάση την αναγκαιότητα τους. Όχι νέες υποχρεώσεις μόνο σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις όλες οι δαπάνες θα γίνονται με δελτίο παραγγελίας και εγκρίσεις θα παρέχονται από τη διοίκηση της επιχείρησης. Για τη φύση των δαπανών και το ύψος όλες οι δαπάνες εντάσσονται σε ένα αυστηρό προϋπολογισμό εξόδων πληρωμών κατά κωδικό αριθμό του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου. Δεν επιτρέπονται αποκλίσεις δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός εξόδων θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός.
ΒΗΜΑ ΕΚΤΟ: Ορισμός προσώπου οποίος θα αποτελέσει «το δίαυλο επικοινωνίας» με τους προμηθευτές τους πελάτες και τους εργαζόμενους για να «επικοινωνήσει» τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η επιχείρηση και έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα καθότι στόχος είναι να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.
ΒΗΜΑ ΕΒΔΟΜΟ: Σύνταξη ειδικού χάρτη ρευστότητας με κυλιόμενο ταμειακό προϋπολογισμό, με αφετηρία το EBIDTA και τη κατάληξη στα διαθέσιμα ταμειακά της επιχείρησης.
ΒΗΜΑ ΟΓΔΟΟ: Ρευστοποίηση αποθεμάτων, με πρώτα όσα έχουν βαθμό κινητικότητας μηδέν. Περιορισμός (σμίκρυνση)των αναγκών σε κεφάλαια κινήσεως, με στόχο την εξοικονόμηση μετρητών (Βλέπε σχετικό παράδειγμα του πίνακα βήμα).
ΒΗΜΑ ΕΝΑΤΟ: Διαρκής παρακολούθηση του δείκτη «d.s.o.» ( days sales oustanting) , χρόνος ρευστοποίησης αποθεμάτων ,χρόνος ρευστοποίησης απαιτήσεων (λειτουργικός κύκλος ).
ΒΗΜΑ ΔΕΚΑΤΟ :Σύνταξη σχεδίου λειτουργικής, χρηματοδοτικής, αναδιάρθρωσης ,αναδιοργάνωσης και προετοιμασία για ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό.
Με βάση όσα αναφέραμε παραπάνω για την υλοποίηση ενός προγράμματος άμεσης διάσωσης της επιχείρησης απαιτείται ένας βραχυχρόνιος μεταβατικός σχεδιασμός. Έτσι θα μπορεί να κρατηθεί η επιχείρηση όρθια και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για έναν μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό. Η F.B.S διαθέτει όλα εκείνα τα εργαλεία και τα μέσα, τα οποία παράλληλα με τη γνώση και την εμπειρία που διαθέτει, δίνουν απάντηση στα ερωτήματα και τις ανησυχίες των επιχειρήσεων .
Το άμεσο σχέδιο διάσωσης δίνει μία χρονική ανάσα στις επιχειρήσεις και τις επιτρέπει να δουν το μέλλον με αισιοδοξία.