ΤΟ ACTION PLAN ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ
ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΣΤΟΧΟΥΣ, 9 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ,
27 ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ .
Οι πιο πολλοί πίστευαν και πιστεύουν ότι αυτή ήταν η λύση στα πλαίσια της αντιμετώπισης της διαχείρισης της κρίσης. Μερικοί έκαναν ένα βήμα παραπάνω προχώρησαν σε αποεπένδυση. Δηλαδή σε διακοπή δραστηριοτήτων, τμημάτων, εκθέσεων και λοιπά. Οι πιο επιθετικοί νόμιζαν ότι την κρίση θα την αντιμετώπιζαν με εξάπλωση σε νέα καταστήματα. Η περίπτωση της άναρχης ανάπτυξης. Η κρίση δεν είναι πάντοτε ευκαιρία. Η μείωση των εξόδων για να είναι αποτελεσματική σε μία επιχείρηση θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί ,να έχει προγραμματισθεί και προπάντων θα πρέπει να γίνεται πάνω σε μεθοδολογία διοικητικής αποτελεσματικότητας. Στη μεθοδολογία μας υπάρχουν δύο τεχνικοί προορισμοί: Α) Η διατήρηση της παραγωγικότητας σε υψηλά επίπεδα Β) Η διατήρηση της ποιότητας και βελτίωση αυτής. Κάθε προσπάθεια μείωσης εξόδων που παραβιάζει αυτούς τους δύο περιορισμούς έχει αντίθετα αποτελέσματα από αυτόν της μείωσης των εξόδων.
Η εταιρεία μας η F.B.S έχει σχεδιάσει μία ειδική μεθοδολογία για τη μείωση των εξόδων. Η μεθοδολογία αυτή με το γενικότερο τίτλο “Η τεχνική μείωσης των εξόδων της επιχείρησης” είναι ένα στοχευμένο Action Plan, το οποίο αποτελείται από (3) στόχους, (9) στρατηγικές και (27) ενέργειες. Οι στόχοι και οι στρατηγικές ανταποκρίνονται σε κάθε επιχείρηση, ενώ οι 27 ενέργειες σχετίζονται με τη φύση των δραστηριοτήτων, την οργανωτική δομή της επιχείρησης και με το μέγεθος αυτής. Συγκεκριμένα, οι στόχοι αναφέρονται σε συγκεκριμένους τομείς (κατηγορίες) των εξόδων της επιχείρησης που αποτελούν το σύνολο των εξόδων και των αγορών της.
Για την επίτευξη κάθε στόχου μείωσης των εξόδων, ο στόχος περιλαμβάνει τρεις συγκεκριμένες ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ που θα πρέπει να ακολουθήσει η επιχείρηση.
Οι ΣΤΟΧΟΙ και οι ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ παρουσιάζονται στο σχετικό πίνακα που ακολουθεί.
Σε ότι αφορά τις 27 ενέργειες, αυτές προσαρμόζονται κάθε φορά για κάθε επιχείρηση ανάλογα με τη φύση της δραστηριότητας, το μέγεθος, το σκοπό, κλπ. όπως αναφερθήκαμε ήδη παραπάνω.
Όλες οι λεπτομέρειες και οι πρακτικές οδηγίες της μείωσης του λειτουργικού κόστους και των αγορών περιλαμβάνονται σε ένα ειδικό εγχειρίδιο οδηγιών της F.B.S με τίτλο “Πώς να μειώσετε το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης”
Συμπερασματικά, η μείωση των εξόδων δεν είναι ευχή, ούτε συνταγή, είναι μεθοδολογία, είναι τεχνική ξεχωριστή για κάθε επιχείρηση, έχει ταυτότητα αλλά έχει και ονοματεπώνυμο.
Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΚΟΣΤΟΥΣ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ
1. Σκοπός της μελέτης
2. παρουσίαση της μεθοδολογίας
3. η τεχνική μείωση του κόστους και ο χρηματοοικονομικός προγραμματισμός
4. βασικές υποθέσεις και παραδοχές
5. Πηγές στοιχείων
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΞΟΔΩΝ
1. Εισαγωγικά
2. Η διαχρονική εξέλιξη των εξόδων
3. Τα έξοδα της επιχείρησης σύμφωνα με τη φύση τους
4. τα έξοδα σύμφωνα με τη συμπεριφορά
5. τα έξοδα κατά λειτουργία
6. Γενικά έξοδα
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: ACTIONPLAN ΕΞΟΔΩΝ
1. Σκοπός και στόχοι
2. Έξοδα προσωπικού και αμοιβές τρίτων
3. παροχές τρίτων και σταθερά έξοδα
4. πολιτική αγορών και διαφόρων εξόδων
5. στρατηγικές
6. δέσμη ενεργειών
ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ:
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ
1. Σκοπός
2. Βαθμός εκτέλεσης
3. Ποσοστό απορρόφησης
4. Τάσεις και ρυθμοί
5. Κριτήρια κατά λειτουργία
6. Κριτήρια αγορών και αποθεμάτων