Ο πραγματικός τομέας της οικονομίας είναι αυτός που μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στην ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας. Είναι ο τομέας που συνεισφέρει στα έσοδα του κράτους με τους άμεσους και έμμεσους φόρους ενώ ταυτόχρονα προσφέρει θέσεις εργασίας και αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Έτσι η δημιουργία συνθηκών και εργαλείων για τη διάσωση και εξυγίανση των επιχειρήσεων αποτελεί την προτεραιότητα της Ε.Ε μέσα στα πλαίσια της σχετικής οδηγίας η οποία αφορά την προληπτική αναδιάρθρωση (21.8.2018:ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα πλαίσια προληπτικής αναδιάρθρωσης, τη δεύτερη ευκαιρία και μέτρα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών αναδιάρθρωσης, αφερεγγυότητας και απαλλαγής, καθώς και για την τροποποίηση της οδηγίας 2012/30/ΕΕ (COM(2016)0723 – C8-0475/2016 – 2016/0359(COD)))).
Σύμφωνα με την Οδηγία (άρθρο 1) θεσπίζονται διαδικασίες προληπτικής αναδιάρθρωσης για εκείνες της επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες και υπάρχει πιθανότητα περιέλευσης σε κατάσταση αφερεγγυότητας. Με την προληπτική αναδιάρθρωση η επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να αναλάβει δράση σε «πρώιμο στάδιο» και έτσι δικαιολογείται ο όρος προληπτική.
Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε τα στοιχεία εκείνα του θεσμού της προληπτικής αναδιάρθρωσης που αναφέρονται στις ενισχύσεις και στα μέτρα στήριξης για την προληπτική αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων. Στη συνέχεια περιγράφονται συνοπτικά τα μέτρα και οι ενισχύσεις σύμφωνα με τις προτάσεις της Οδηγίας της Ε.Ε προς τα κράτη-μέλη.
2. ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ, ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Βασικό προαπαιτούμενο για την ένταξη μίας επιχείρησης στο καθεστώς των ενισχύσεων και χρηματοδοτήσεων είναι η σύνταξη ενός αναλυτικού σχεδίου αναδιάρθρωσης. (Ο αναγνώστης μπορεί να βρει άρθρα της F.B.S σχετικά με το περιεχόμενο του σχεδίου αναδιάρθρωσης και τον τρόπο σύνταξης του στην ιστοσελίδα της F.B.S www.fbs.com.gr ).
Μεταξύ των μέτρων και των ενισχύσεων που προτείνει η Ε.Ε στα πλαίσια της προληπτικής αναδιάρθρωσης είναι:
α) ενίσχυση διάσωσης
β) ενίσχυση αναδιάρθρωσης
γ) προσωρινή στήριξη αναδιάρθρωσης
δ) ενισχύσεις για την κάλυψη του κοινωνικού κόστους
Στη συνέχεια παρουσιάζεται το εννοιολογικό περιεχόμενο των παραπάνω μέτρων και ενισχύσεων.
3. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
Η ενίσχυση διάσωσης είναι μεταβατικού χαρακτήρα και για το λόγο αυτό είναι περιορισμένου χρόνου και περιορισμένου ύψους. Βασικός σκοπός της ενίσχυσης διάσωσης είναι να βοηθήσει την επιχείρηση να λειτουργεί απρόσκοπτα για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται να αξιολογηθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Η προσωρινή αυτή ενίσχυση δίνει πίστωση χρόνου να επανεξετάσει την πορεία της ύστερα από μία τονωτική ένεση ρευστότητας.
4. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ
Η ενίσχυση αναδιάρθρωσης έπεται της ενίσχυσης διάσωσης (εκεί όπου απαιτείται) ως γενικός κανόνας να προηγούνται τα μέτρα διάσωσης και να ακολουθούν τα μέτρα αναδιάρθρωσης. Η ενίσχυση αναδιάρθρωσης θα δίνεται με στόχο την μακροπρόθεσμη επάνοδο βιωσιμότητας.
Η ενίσχυση αναδιάρθρωσης θα συνδυάζεται και με την ίδια συμμετοχή της επιχείρησης και θα λαμβάνει πρόνοια για τον περιορισμό των στρεβλώσεων της αγοράς.
Η επιχείρηση που θα αιτηθεί ενίσχυσης αναδιάρθρωσης θα πρέπει να αποδείξει ότι με την αναδιάρθρωση εξυπηρετείται ο στόχος του κοινού συμφέροντος για την έννοια του οποίου θα γίνει αναφορά σε επόμενη παράγραφο.
5. ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ
Η προσωρινή στήριξη αναδιάρθρωσης έχει χαρακτήρα ενίσχυσης της ρευστότητας όπως και η ενίσχυση διάσωσης με σκοπό να εφαρμόσει η επιχείρηση το σχέδιο αναδιάρθρωσης που υπέβαλε. Σύμφωνα με τις προτάσεις της Οδηγίας η προσωρινή στήριξη θα παρέχεται μόνο σε Μ.Μ.Ε
Η διάρκεια της προσωρινής στήριξης θα είναι υπό μορφή δανείου ή εγγύησης δανείου μεγαλύτερης των 6 μηνών.
6. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ
Το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές η αναδιάρθρωση συνεπάγεται αποεπένδυση, διακοπή λειτουργίας τμημάτων, μείωση προσωπικού, κλπ., άσχετα τι προβλέπονται από την Εθνική νομοθεσία για απολύσεις εργαζομένων, θα υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των εξόδων αυτών άμεσα (στους εργαζομένους) ή έμμεσα (στην επιχείρηση) και υπό την έννοια αυτή η κάλυψη των εξόδων συνιστά ενίσχυση.
7. ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ
Για τη χορήγηση των βοηθειών για τη διάσωση και αναδιάρθρωση της επιχείρησης, με βάση το σκεπτικό της Οδηγίας, η Ε.Ε θέτει όρους και προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις και οι όροι που θέτει είναι κατά πόσο τα μέτρα και οι ενισχύσεις είναι συμβιβάσιμα με την εσωτερική αγορά, που σημαίνει ότι διαπιστώνεται:
1. Συμβολή στην επίτευξη κοινού συμφέροντος: πρέπει από το σχέδιο αναδιάρθρωσης να προκύπτει ότι συμβάλλει στη διατήρηση των θέσεων εργασίας κι ότι αποφεύγονται μία σειρά άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην περίπτωση της χρεοκοπίας της επιχείρησης.
2. Ανάγκη για κρατική παρέμβαση: Να αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση πλην της κρατικής παρέμβασης
3. Καταλληλότητα: Ο τρόπος με τον οποίο επιδιώκεται η αναδιάρθρωση είναι ο καταλληλότερος τρόπος που περιορίζει τις στρεβλώσεις της αγοράς.
Επιπρόσθετες προϋποθέσεις και όροι τίθενται σε ότι αφορά το χαρακτήρα των κινήτρων (μέτρων και ενισχύσεων) την αναλογικότητα της ενίσχυσης, τη διαφάνεια και την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Με τα μέτρα και τις ενισχύσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω πιστεύεται ότι οι επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα πλαίσιο κινήτρων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν.
Από πλευράς Ε.Ε υπάρχει η προσδοκία ότι οι κανόνες της προληπτικής αναδιάρθρωσης ως και μία σειρά άλλων κανόνων που σχετίζονται με την αφερεγγυότητα και τη δεύτερη ευκαιρία θα τύχουν εφαρμογής πριν τις ευρωεκλογές του 2019.