ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
ΑΛΛΟ ΥΠΑΓΩΓΗ,
ΑΛΛΟ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ
ΚΙ ΑΛΛΟ ΕΝΤΑΞΗ!!
«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν…..»
Οι αιτήσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό σύμφωνα με το νόμο θα αρχίσουν από τις αρχές Αυγούστου προκειμένου να έχει γίνει μέχρι τότε η σχετική προετοιμασία από την Πολιτεία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το κράτος θα είναι έτοιμο και δεν θα έχουμε αναβολές. Αν αυτό συμβεί, θα είναι η πρώτη φορά που το κράτος θα είναι έτοιμο κι όχι οι επιχειρήσεις!! Το λέμε αυτό διότι οι επιχειρήσεις έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στα κριτήρια επιλεξιμότητας και στο πεδίο υπαγωγής.
Σκοπός του άρθρου αυτού δεν είναι να απαριθμήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπαγωγής καθώς ούτε και να προβεί στην αξιολόγηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για τις επιχειρήσεις που θα προσφύγουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Κάνουμε την υπόθεση ότι μία επιχείρηση συγκεντρώνει τους παραπάνω όρους και προϋποθέσεις για την ένταξη της στον εξωδικαστικό μηχανισμό και θέτουμε το ερώτημα: αυτά αρκούν; Η απάντηση στο ερώτημα είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ. Σε κάθε περίπτωση εκείνο που θα κρίνει την αίτηση μιας επιχείρησης για την ένταξη της στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι η βιωσιμότητα της.
Η βιωσιμότητα της επιχείρησης δεν κρίνεται από τις επιδόσεις του παρελθόντος αλλά από τις προοπτικές του μέλλοντος. Το παρελθόν στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση της πορείας της επιχείρησης κατά το παρελθόν και ειδικότερα να ερμηνεύσουμε την πορεία της αλλά και τα αίτια των αδυναμιών της.
Με βάση όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι οι προοπτικές ή καλύτερα η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης κρίνεται και αξιολογείται μέσα από ένα επιχειρησιακό σχέδιο (Business Plan).
Σε ό,τι αφορά τον χρηματοοικονομικό προγραμματισμό, αυτός θα πρέπει να περιλαμβάνει τρεις (3) επιμέρους θεματικές ενότητες:
(α) επιχειρησιακός σχεδιασμός
(β) χρηματοδοτική λειτουργία
(γ) ρευστότητα
Στο πρώτο τμήμα (επιχειρησιακός σχεδιασμός) εξετάζονται όλοι εκείνοι οι παράγοντες που διαμορφώνουν τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) και αποτελούν το βασικό κριτήριο αξιολόγησης της βιωσιμότητας της επιχείρησης. Μεταξύ των παραμέτρων –παραγόντων που εξετάζονται είναι:
- Πωλήσεις
- Μικτά κέρδη
- Λειτουργικά έξοδα
- Κέρδη προ τόκων και αποσβέσεων
Στο δεύτερο τμήμα εξετάζεται η προβλεπόμενη χρηματοδοτική λειτουργία της επιχείρησης, η οποία περιλαμβάνει:
- Την πολιτική πιστώσεων (πελάτες, προμηθευτές)
- Την πολιτική αποθεμάτων
- Προσδιορισμό των αναγκών σε κεφάλαια κινήσεως
- Το χρηματοδοτικό σχέδιο
- Τις δαπάνες εξυπηρέτησης του τραπεζικού δανεισμού
Ο χρηματοοικονομικός προγραμματισμός ολοκληρώνεται με τον προϋπολογισμό της ρευστότητας, ο οποίος περιλαμβάνει:
- Ταμειακό πρόγραμμα (δυναμική και διαχρονική εξέλιξη της ρευστότητας
- Κατάσταση χρηματοροών
- Κατάσταση πηγών και διάθεσης κεφαλαίων
- Δείκτες γενικής και άμεσης ρευστότητας
- Δείκτες υγιούς κερδοφορίας
Με βάση την παραπάνω σύνθεση του χρηματοοικονομικού προγραμματισμού, η μελέτη βιωσιμότητας απαντά σε μία σειρά ερωτημάτων που σχετίζονται με τις προοπτικές της επιχείρησης αλλά και προπάντων αν ανταπεξέρχεται στις βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες υποχρεώσεις.
Συμπερασματικά, γίνεται σαφές ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν είναι η κατάθεση μιας αίτησης ή η υποβολή κάποιων στοιχείων και δικαιολογητικών, αλλά η σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας, η οποία θα πρέπει να εξετάζει σειρά παραμέτρων και παραγόντων που σχετίζονται με τις προοπτικές και τις δυνατότητες και οι δυνατότητες στην περίπτωση αυτή ακούν στη λέξη ρευστότητα.