«Η ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης αναπτύσσεται
και γίνεται πραγματικότητα μέσα από τις κρίσεις.
Χρειαζόμαστε τις κρίσεις για να προοδεύουμε.»!!;;
Jean–Luc Dehaene
Μετά την αργία των εορτών των Χριστουγέννων η αρθρογραφία της Financial Business Systems επιστέφει με θέματα που προβληματίζουν την οικονομική επικαιρότητα της χώρας. Η FBS επιστρέφει στο επιστημονικό καθήκον της, την ορθή επιστημονική και τεκμηριωμένη ενημέρωση του Έλληνα πολίτη – Επιχειρηματία. Η Επιστημονική ομάδα της F.B.S αναρωτιέται αν υπάρχει στοιχειώδη σοβαρότητα στην πολιτική αυτής της χώρας. Το ερώτημα που τίθεται «είμαστε η χώρα των πανηγυριών ή μια χώρα για τα πανηγύρια;»
Φροντίζουμε πάντα τα γιορτάζουμε τα πάντα. Ιστορικά όταν περιορίσαμε τις γιορτές (αργίες) πήγαμε στην ανάπτυξη. Γιορτάζουμε γιατί την αποτυχία την κάναμε επιτυχία, την ήττα νίκη, το όχι ναι. Τη συνέχιση της μνημονιακής λιτότητας για ακόμη 43 χρόνια πρέπει να το εκλάβουμε ως ευχή; Είναι αυτό που λέμε να τα «εκατοστίσεις»!
Το κράτος δεν πληρώνει τους προμηθευτές, δεν επιστρέφει φόρους, αργεί να «βγάλει» τις συντάξεις (δεν λέμε.. μειώνει) και δεν έχει μόνο πρωτοφανή πλεονάσματα αλλά και περισσεύματα! Το παίζει μάγκας και μοιράζει το περίσσευμα (εδώ κάποιοι πήγαν να θυμηθούν το κοινωνικό κράτος) αλλά μετά στέλνει «παρακαλητά» στο eurogroup λέγοντας «μη με μαλώνεις άλλη φορά δεν θα το κάνω». Κοντά στα παραπάνω ήρθε και η ελάφρυνση του χρέους. Άμεσα ο πολιτικός κόσμος αποχαυνώθηκε από τις άλογες κινήσεις εντυπωσιασμού που βιάστηκε να πανηγυρίσει .
Υποτιμώντας την νοημοσύνη όσων έχουν οικονομικές γνώσεις και όχι αυτών που δηλώνουν οικονομολόγοι, η τάχα μείωση του χρέους κατά 45δις δεν είναι άλλο από κόλπα των ευρωπαίων που βασίζεται σε μια σειρά μηχανισμών και ρυθμίσεων (κυρίως επιτοκιακής πολιτικής) υπό προϋποθέσεις. Κατά τα άλλα συνεχίζουμε αδιάλλακτοι αυτή την πολιτική που καταδίκασε την Ελληνική οικονομία. «Εμείς γιορτάζουμε την μείωση του χρέους» και σε αυτήν την γιορτή συμμετέχουν αρκετοί, όπως ο Κ. Μητσοτάκης που δηλώνει ότι η μείωση του χρέους θα ήταν σε μια σωστή κατεύθυνση.!(;)
Ο Λευτέρης Αυγενάκης είχε πει: Στο όραμα μας χωράνε ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ. Μετά την δήλωση αυτή ας αρχίσουν οι χοροί, διότι εκτός από τα πανηγύρια έχουμε και γάμους. Ψηφίζεται ο προϋπολογισμός με 153 βουλευτές με έντονη συζήτηση. Χειροκροτούν όλοι. Οι μεν τους μεν και οι δε του δε. Ο κόσμος παρακολουθεί από τον Καναπέ και δεν μπορεί να κρύψει την συγκίνηση!!! Κύριοι πολιτικοί σοβαρευτείτε. Θα μάθετε στοιχειώδη οικονομικά όταν μάθετε πώς λειτουργεί μια επιχείρηση. Έτσι γεννιούνται τα εξής ερωτήματα:
- Όταν μειώνονται διαχρονικά οι πωλήσεις (ΑΕΠ) σε μια επιχείρηση μπορεί να αυξάνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης του τραπεζικού δανεισμού;
- Όταν μια επιχείρηση (Εθνική οικονομία) δεν παράγει, μπορεί να έχει πωλήσεις; (ΑΕΠ);
- Όταν δεν συμβαίνουν τα παραπάνω (1-2) δεν μπορείτε να έχετε «πρωτογενές πλεόνασμα» Μην μπερδεύετε τους όρους «οργανικά πλεονάσματα» με τον όρο «Ταμειακά πλεονάσματα»
- Όταν δεν πληρώνει μια επιχείρηση (το κράτος) τους προμηθευτές και κάνει κατασχέσεις στους πελάτες (φορολογούμενους) φυσικό είναι να έχει… «Πρωτοφανή πλεόνασμα»
- Το χρέος διαχρονικά μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο όταν αρχίσουμε να παράγουμε! Όταν αρχίσουμε να παράγουμε θα έχουμε αληθινό πλεόνασμα και εξυπηρετήσιμο το χρέος.
- Αν θέλει το κράτος μεταρρυθμίσεις, ας συντάξει έναν ισολογισμό περιουσιακής κατάστασης (μετά να ζητά περιουσιολόγιο από τους πολίτες).
- Ας απαντήσει το κράτος τι απαιτήσεις έχει για είσπραξη (εισπράξιμες) και τι υποχρεώσεις και από πότε παραμένουν ανεξόφλητες.
- Εξακολουθούν να υφίστανται τα capital controls και αγνοούμε ότι 35.000 μόνο έλληνες, δηλαδή το 0,3% του συνολικού πληθυσμού έχει αποταμιεύσεις άνω των €100.000!!
- Μέχρι τον Απρίλιο του 2017 (από 27/2) θα πρέπει να πληρωθούν 3,1δις€ για την αποπληρωμή εξυπηρέτησης δανειακών υποχρεώσεων. Τι θα γίνει αν δεν έχει τελειώσει η αξιολόγηση;
- Θα λέμε πάντα φταίνε τα μνημόνια και οι Ευρωπαίοι φίλοι μας θα λένε φταίνε οι έλληνες. Οι μεν και οι δε ας αφήσουμε να λέμε το ίδιο παραμύθι με διαφορετικούς αποδέκτες. Θα καταλάβουμε ποτέ ότι σε μια Ευρώπη που ταλανίζεται με τα προβλήματα της είναι πολύ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΣΗΜΑΝΤΟΣ;
Τα παραπάνω ερωτήματα χαρακτηρίζουν τη σημερινή οικονομική και πολιτική της χώρας. Προκειμένου η χώρα να αποκτήσει σοβαρότητα και να ανακάμψει ας εξετάσει μετά τα (10) δέκα θεμελιώδη ερωτήματα τις (10) προτάσεις μας που ακολουθούν.
- Αποκατάσταση εμπιστοσύνης της πολιτικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
- Επιτέλους ας υλοποιήσουμε αυτά που δεσμευτήκαμε με το τρίτο μνημόνιο και να τελειώνει η περιβόητη αξιολόγηση για να δοκιμάσει η χώρα μας την έξοδο της στις αγορές
- Να δοθεί τέρμα στη φορολογική πολιτική που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο
- Να αποκτήσουν ικανότητα και δυνατότητα οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη
- Μείωση του ρόλου του κράτους στον πραγματικό τομέα της οικονομίας. Η μείωση του κράτους δε γίνεται μόνο με τη μείωση των Δημοσίων υπαλλήλων αλλά και με τη μείωση του ρόλου του κράτους και των δομών
- Όταν από το 2010 έως το 2016 εφαρμόζεται η ίδια πολιτική με τα γνωστά αποτελέσματα ας συντάξουμε το δικό μας σχέδιο και να ψηφισθεί από το σύνολο της Βουλής
- Ας δοθεί επιτέλους μία λύση άμεσα για το χρέος-σχετική πρόταση έχουμε κάνει- που δεν θα μας παραπέμπει το 2060!! Αλλά στο άμεσο μέλλον.
- Δώστε λύση στο μεγάλο θέμα των κόκκινων δανειών που να ικανοποιεί τις επιχειρήσεις και να δημιουργεί συνθήκες ανάκαμψης και ρευστότητας στις τράπεζες.
- Επικέντρωση της πολιτικής για τη βελτίωση υποδομών στους τομείς της Υγείας, Παιδείας, Δικαιοσύνης. Υπάρχει αντίθετη άποψη γιαυτό;
- Εγκατάλειψη του μοντέλου της αυστηρής δημοσιονομικής διαχείρισης και απελευθέρωση δυνάμεων και πόρων για την ανάπτυξη του πραγματικού τομέα της οικονομίας. Εκεί βρίσκεται η λύση του προβλήματος.
Αν τα κάνουμε αυτά θα αποκτήσουμε ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ, γιατί αλλιώς το κράτος θα θυμίζει μια ΠΑΕ που ήθελε κάποτε να την εξυγιάνουν (-με) η οποία δεν ήξερε πόσα και σε ποιον χρωστάει.
Όταν ο κόσμος υποφέρει, όταν ο κόσμος πεινάει και δεν έχει εργασία, δεν θα πρέπει να μιλάμε για οικονομικά πλεονάσματα αλλά για πλεονάσματα δυστυχίας.
«Μπορείς να προσποιηθείς ότι είσαι σοβαρός αλλά δεν μπορείς να προσποιηθείς πως είσαι έξυπνος»
SACHA GUTRY
Υ-Γ: Το επόμενο άρθρο «ΓΙΑΤΙ Η ΠΛΕΙΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΩΛΗΘΟΥΝ ………στη χώρα που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα!!»
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ
Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Ειδικός επιστήμονας σε θέματα
χρηματοοικονομικής διοίκησης, επενδύσεων και εξυγίανσης