Η επιχειρηματικότητα στον Ν.Αιτωλοακαρνανίας, αποτέλεσε τροφή για την παρακάτω έρευνα – και μελέτη – που πραγματοποίησε η FBS. Τα σημαντικά αποτελέσματα της αναλύονται παρακάτω.
1. Εισαγωγή
Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους νομούς της χώρας με πληθυσμό το 2014209.335 κατοίκους. Το ΑΕΠ κατά κεφαλή είναι ίσο με το 69,71% της χώρας στη συνολική προστιθέμενη αξία αντιστοιχεί στο 1,3% της χώρας. Η ανεργία το 2012 ήταν 29,3% για να μειωθεί το 2014 και να φτάσει στο 23,1%.
Το άρθρο αυτό αναφέρεται στα αποτελέσματα της ειδικής έρευνας που έγινε από την επιστημονική ομάδα της εταιρείας Financial Business Systems (FBS) σε ένα δείγμα 207 επιχειρήσεων του νομού. O χρονικός ορίζοντας της έρευνας αναφέρεται στην περίοδο 2010 – 2014. Με βάση το χρονικό ορίζοντα αυτό ενδιαφέρον παρουσιάζει να εξετάσουμε την πορεία και τις επιδόσεις των επιχειρήσεων του νομού.
2. Η Ταυτότητα του Δείγματος
Η μελέτη αφορά επιχειρήσεις του νομού νομική μορφή AE ή ΕΠΕ κυρίως Α.Ε. από όλους τους τομείς της οικονομίας και τον κλάδο των επιχειρήσεων. Από πλευράς μεγέθους περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του νομού που είχαν κύκλο εργασιών κάτω από 10.000.000 ευρώ. Συνεπώς η έρευνα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες κατά μέσο όρο έχουν κύκλο εργασιών 837.000 ευρώ. Ο χρονικός ορίζοντας της μελέτης αναφέρεται στην περίοδο 2013-14 τα στοιχεία των επιχειρήσεων για το 2015 θα είναι διαθέσιμα στα μέσα του 2016.
[/cherry_col] [/cherry_row]
3.Η Αξιολόγηση των Επιχειρήσεων
Προκειμένου να έχουμε μία πλήρη εικόνα για την πορεία και τις επιδόσεις των επιχειρήσεων του νομού προχωρήσαμε σε ενοποιημένο ισολογισμό και αποτελέσματα χρήσεως 207 επιχειρήσεων. Από τη χρηματοοικονομική ανάλυση των ισολογισμών και των αποτελεσμάτων χρήσης προέκυψαν τα παρακάτω συμπεράσματα:
- Οι πωλήσεις των επιχειρήσεων του νομού παρουσίασαν σημαντική μείωση στην εξεταζόμενη περίοδο που έφθασε στο 46,9%. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο δείκτης των πωλήσεων (2010=100) 2014 γίνεται 53,1.
- Το μέσο μικτό περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων διατηρήθηκε σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου (2010 2014) γεγονός που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είχαν υπό έλεγχο τα στοιχεία του κόστους και την τιμολογιακή πολιτική.
- Για να διατηρηθούν επιχειρήσεις προχώρησαν σε σημαντική μείωση των εξόδων η οποία έφτασε στο 55,5%
- Τα κέρδη για τα έτη 2010 – 2012 ήταν αρνητικά (ζημιές). Αντίθετα το 2013 2014 προκειμένου να περιοριστούν η περαιτέρω τη διάβρωση της καθαρής θέσης μείωσαν τις αποσβέσεις στο 50%. Έτσι τα λογιστικά κέρδη έγιναν θετικά χωρίς αυτό να είναι αποτέλεσμα βελτίωση των μεγεθών.
- Αντίθετα με ότι συμβαίνει σήμερα στις επιχειρήσεις ο βαθμός εξάρτησης των επιχειρήσεων του νομού από ξένα κεφάλαια είναι χαμηλός, αφού ο δείκτης δανειακής επιβάρυνσης φθάνει 2014 στο49,2%.
- Το ύψος του δείκτη δανειακής επιβαρύνσεις δημιουργεί τις προϋποθέσεις χαμηλού χρηματοοικονομικού κόστους. Έτσι οι τόκοι και τα συναφή έξοδα διαμορφώνονται ως ποσοστό στο 2,5-3%
Παρά την εικόνα που παρουσιάζουν «κατά μέσο όρο» οι επιχειρήσεις του νομού υπάρχουν επιχειρήσεις στο νομό που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης ύπαρξης. Τις επιχειρήσεις αυτές τις συναντάμε στους κλάδους αυτοκινήτων, επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων, παροχής υπηρεσιών, κατασκευών.
4.Επίπεδο Βιωσιμότητας
Όλα όσα αναφέρθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο αναφέρεται στη συνολική εικόνα των επιχειρήσεων. Όταν όμως αξιολογήσουμε κάθε μία επιχείρηση ξεχωριστά τότε έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το επίπεδο βιωσιμότητας. Για το επίπεδο βιωσιμότητας των επιχειρήσεων λάβαμε υπόψη τις επιχειρήσεις εκείνες που δημοσίευσαν ισολογισμό της περιόδου 2010-201. Το επίπεδο βιωσιμότητας (κίνδυνος που διατρέχουν) οι επιχειρήσεις προσδιορίστηκε με τη στάθμιση των παρακάτω δεικτών:
- Αναλογία ιδίων κεφαλαίων
- Δυναμική δανειακή επιβάρυνση
- Καθαρό λειτουργικό περιθώριο κέρδους
- Ειδική ρευστότητα
- Χρόνος εξόφλησης κεφαλαίου
- Κάλυψη τόκων
Οι δείκτες αυτοί εφαρμόστηκαν σε όλες τις επιχειρήσεις του δείγματος.
5.Αποτελέσματα Έρευνας
Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται το επίπεδο βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του Νομού σε δεκάβαθμη κλίμακα (από 0-10). Από την ανάγνωση του πίνακα προκύπτουν οι παρακάτω αξιολογικές παρατηρήσεις
- Το 45,83% των επιχειρήσεων βρίσκεται στην κατηγορία του υψηλού κινδύνου
- Από αυτές το 22,22% βρίσκεται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο και πιθανότητα πτώχευσης
- Ένα ποσοστό 36,1% των επιχειρήσεων χαρακτηρίζεται μέσου κινδύνου με ιδιαίτερα σημεία προσοχής
- Επιχειρήσεις με πολύ καλές επιδόσεις μέσα στη διάρκεια της κρίσης ανέρχονται σε ποσοστό18,07%
- Χαρακτηριστικό των προβλημάτων των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο είναι η αδυναμία εξυπηρέτησης του τραπεζικού δανεισμού
- Τέλος το ποσοστό των επιχειρήσεων στις οποίες απαιτούνται παρεμβάσεις από την ένταξή της στηδιαδικασία εξυγίανσης μέχρι μιας μορφής χρηματοδοτικής και λειτουργικής αναδιοργάνωσης ανέρχεται στο 61,8%
Του Δημητρίου Καμπούρη
Διδάκτωρ Οικονομικών
Επιστημών ΑΠΘ
Γενικός Διευθυντής της FBS
Κοινοποίηση: