Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ
Ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ρευστότητας για έκτακτες ανάγκες σε 10 βήματα.
Η ύφεση τα περιοριστικά μέτρα και γενικά οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε είχαν ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους και άλλες να υπολειτουργούν.
Όλες αντιμετωπίζουν σημαντικό θέμα επιβίωσης αφού οι πωλήσεις τους παρουσιάζουν μείωση σε υψηλά ποσοστά ή είναι ανύπαρκτες.
Ανεξάρτητα σε ποια από τις καταστάσεις – κατηγορίες βρίσκεται η επιχείρηση η επιβίωση τους συνδέεται σήμερα με την κατάσταση των πελατών, εισπραξιμότητα απαιτήσεων, αλλά και για την κατάσταση προμηθευτών (πιέσεις προμηθευτών για αποπληρωμή των υποχρεώσεων). Τρεις όμως άλλες κατηγορίες υποχρεώσεων, Τράπεζες Δημόσιο ΕΦΚΑ, έρχονται να συμπληρώσουν το τοπίο του κεφαλαίου κινήσεως και ειδικότερα τη ρευστότητά των επιχειρήσεων.
Η ρευστότητα της επιχείρησης είναι στενά συνδεδεμένη με το χρόνο ρευστοποίησης των απαιτήσεων και λικτότητας των υποχρεώσεων
Το όλο θέμα της διαχείρισης του κεφαλαίου κινήσεως έχει να κάνει με την υφιστάμενη κατάσταση της επιχείρησης από πλευράς κυκλοφοριακού ενεργητικού και βραχυπρόθεσμου παθητικού
Σε αυτές τις περιπτώσεις και σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις που έχουν ανασταλεί ,Τράπεζες ,Δημόσιο, ΕΦΚΑ ,επιταγές χρησιμοποιούμε τη μέθοδο του ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ, η οποία συνίσταται στο διευρυμένο χρονικό ορίζοντα των υποχρεώσεων σε συνδυασμό με την έγκαιρη εισπραξιμότητα των απαιτήσεων .
Πιο συγκεκριμένα ακολουθούμε την παρακάτω μεθοδολογία:( βήματα )
1)Αποτυπώνουμε την παρούσα κατάσταση από πλευράς του κεφαλαίου κινήσεως με βάση πρόσφατο ισοζύγιο (π.χ. Μαρτίου 2020)
2)Επεκτείνομαι το ισοζύγιο μέχρι το τέλος του έτους 2020 τόσο Από πλευράς κυκλοφοριακού ενεργητικού όσο και από πλευράς βραχυπρόθεσμου παθητικού.
3)Προσδιορίζουμε (προβλέπουμε) σε μηνιαία βάση τις ρευστοποίησεις του κυκλοφοριακού ενεργητικού και τις αποπληρωμές του βραχυπρόθεσμου παθητικού (υποχρεώσεων) ,με βάση την επέκταση του ισοζυγίου που κάναμε.
4) Γίνεται πρόβλεψη (διαμόρφωση )των μεγεθών με βάση το ισοζύγιο για το τέλος του 2020.
5) Προσδιορίζεται ο δείκτης ταχείας ρευστότητας εισροές /εκροές .
6) Στην περίπτωση που ο σχετικός δείκτης είναι μικρότερος της μονάδας εξετάζεται το ύψος των διαθέσιμων ώστε να ικανοποιείται η σχέση του δείκτη μεγαλύτερη της μονάδος .
7) Το όλο σύστημα είναι ένας κυλιόμενος μηνιαίος προϋπολογισμός ρευστότητάς.
8) Στην περίπτωση μειωμένης λειτουργίας ανανεώνεται ο πίνακας με ένα νέο ισοζύγιο γενικής λογιστικής.
9) Τυχόν νέες πληρωμές οι εισπράξεις λαμβάνονται υπόψιν τους αντίστοιχους μήνες.
10) Γίνεται προσδιορισμός των χρηματοδοτικών αναγκών της επιχείρησης, τόσο βραχυπρόθεσμα (μέσα στο έτος) όσο και μεσοπρόθεσμα (πέραν του έτους και μέχρι τριετίας .
Η όλη μεθοδολογία που αναπτύχθηκε λέγεται μέθοδος του ακορντεόν, όπως αναφέραμε προηγούμενα, η οποία πέραν των άλλων ,αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης για έκτακτες ανάγκες όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα.