ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ – ΜΕΛΕΤΗ
1. Το εννοιολογικό περιεχόμενο και ο σκοπός της μελέτης
2. Η οικονομική ταυτότητα της επιχείρησης
3. Η πορεία και οι επιδόσεις της επιχείρησης την τελευταία τριετία
4. Προβλήματα και αδυναμίες κατά την κρίση του κορονοϊού (2020)
5. Χρήση μέτρων και ενισχύσεων το 2020 – συναφείς υποχρεώσεις
6. Ο EBITDA ως εργαλείο ανάλυσης και αξιολόγησης της κατάστασης της επιχείρησης
7. Επίπεδο βιωσιμότητας: FBS Model
8. Το επίπεδο υγείας της επιχείρησης με αριθμούς
9. Δυνατότητες και ικανότητες της επιχείρησης (SWOT ανάλυση με χρηματοοικονομικά στοιχεία)
10.Συμπεράσματα από το διαγνωστικό μέρος
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
ACTION PLAN
ΣΤΟΧΟΙ – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ – ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
1. Η σημασία του action plan
2. Λειτουργική αναδιοργάνωση
3. Χρηματοδοτική αναδιοργάνωση
4. Επίπεδο ρευστότητας και ανάγκες κεφαλαίου κινήσεως.
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
1. Βιώσιμο μέγεθος, θέση της επιχείρησης στον κλάδο
2. Ο επιχειρηματικός κίνδυνος
3. Το νεκρό σημείο σε επίπεδο πωλήσεων και το ταμειακό νεκρό σημείο
4. Η φύση των δαπανών και η τεχνική μείωσής τους
5. Όρια και αντοχές της επιχείρησης στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον
ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
1. Παρούσα κατάσταση της επιχείρησης (ισολογισμός: αφετηρία της μεθοδολογίας)
2. Μεταβατικός λογαριασμός του 2021
3. Προϋπολογισμός του 2022
4. Κυλιόμενος προϋπολογισμός
5. Διαχρονικοί στόχοι και ειδικοί δείκτες
ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
1. Μεσοπρόθεσμος προϋπολογισμός πωλήσεων
2. Προϋπολογισμός αγορών και μεικτών κερδών
3. Προϋπολογισμός εξόδων
3.1. Σύμφωνα με την φύση των εξόδων
3.2. Κατά κέντρο κόστους
3.3. Κατά λειτουργία
3.4. Πολιτική ελαχιστοποίησης κόστους
3.5. Δείκτες αξιολόγησης προϋπολογισμού εξόδων
4. Προϋπολογισμός λειτουργικών κερδών (EBITDA). Στόχοι βιωσιμότητας και επιδόσεων
4.1. EBITDA και χρηματοοικονομικά έξοδα
4.2. EBITDA και καθαρός δανεισμός
4.3. EBITDA και δημιουργία αξίας
5. Προϋπολογισμός αναγκών κεφαλαίων κινήσεως ΑΚΚ
6. Προϋπολογισμός C.I.F.A.D.S.
7. Οδικός χάρτης ρευστότητας
8. Η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης σε όρους ανάπτυξης (κατηγορία stars)
Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) «Π»
*Μία μεθοδολογία εξόδου από την ύφεση για την προοπτική και την ανάκαμψη
Η εργασία αυτή συντάχτηκε με στόχο να αποτελέσει ένα εργαλείο δράσης των επιχειρήσεων στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, που διαμορφώθηκε μετά την εμφάνιση της πανδημίας covid-19. Είναι μία πρόταση για κάθε επιχείρηση με μεγάλο βαθμό προσαρμοστικότητας, ανεξαρτήτως μεγέθους, τομέα, βιβλίων κλπ.
Από πλευράς γνωστικού (επιστημονικού) περιεχομένου, κινείται στο χώρο του χρηματοοικονομικού management (financialmanagement), στην θεματική ενότητα του χρηματοοικονομικού προγραμματισμού. Χαρακτηρίζεται για την πρακτικότητα και την χρησιμότητά του, και είναι προσαρμοσμένο και προσανατολισμένο στις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις των επιχειρήσεων. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, είναι διαχρονικό, αφού απλώνεται σε έναν μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, με δυνατότητα επέκτασης, για να βρει την ανταγωνιστικότητα με οικονομικούς όρους.
Από πλευράς δομής και περιεχομένου, η πρόταση μας αποτελείται από πέντε μέρη με αυτοτελές περιεχόμενο το κάθε μέρος. Τα μέρη αυτά είναι ταυτόχρονα και τα πέντε (5) βήματα της μεθοδολογικής προσέγγισης. Πιο συγκεκριμένα:
Στο ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ, που είναι το εισαγωγικό, αναφερόμαστε στο εννοιολογικό περιεχόμενο της εργασίας αυτής για τις επιχειρήσεις, με ειδικές αναφορές στις πέντε έννοιες που συνθέτουν την πρόταση της μεθοδολογίας (πλάνο, προσαρμογή, προγραμματισμός, προϋπολογισμός και νέα πραγματικότητα).
Σημείο αφετηρίας της μεθοδολογίας αποτελεί οικονομική ρευστότητα της επιχείρησης, στην οποία παρουσιάζονται τα βασικά οικονομικά μεγέθη, το αντικείμενο δραστηριότητας ΚΑΔ, προσωπικό.
Στο διαγνωστικό αυτό μέρος, εξετάζουμε την πορεία και τις επιδόσεις της επιχείρησης στο χρονικό ορίζοντα 2018 – 2020 και ταυτόχρονα διαπιστώνουμε τα προβλήματα και τις αδυναμίες που αντιμετώπισε το 2020, με την έξαρση της πανδημίας. Το κέντρο του ενδιαφέροντος της διαγνωστικής ανάλυσης μεταφέρεται στην διαμόρφωση και το ύψος του EBITDA, αφού είναι προσδιοριστικό για μία σειρά χαρακτηριστικών δεικτών όπως αποδοτικότητα, ρευστότητα και ικανότητα αποπληρωμής υποχρεώσεων.
Στα πλαίσια της διάγνωσης της επιχείρησης, προσδιορίζουμε το επίπεδο βιωσιμότητάς της, σύμφωνα με την δεκαβάθμια κλίμακα του FBS model. Ταυτόχρονα, μετράμε τα όρια και τις αντοχές της επιχείρησης μέσα από ένα stresstest, ενώ γενικά η υγεία της επιχείρησης εξετάζεται μέσα από μία σειρά ειδικών δεικτών. Το πρώτο μέρος κλείνει με μία SWOT ανάλυση με στοιχεία αποκλειστικά χρηματοοικονομικά.
Στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ παρουσιάζεται το πλάνο της επιχείρησης (action plan), το οποίο είναι παράγωγο αποτέλεσμα του πρώτου διαγνωστικού μέρους. Το περιεχόμενο του δευτέρου μέρους διαμορφώνεται ανάλογα με τα προβλήματα της επιχείρησης και ειδικότερα με βάση την έκταση και ένταση των προβλημάτων. Οι τρεις πυλώνες, γενικοί στόχοι, που κινείται το action plan είναι:
Ø Λειτουργική αναδιοργάνωση
Ø Χρηματοδοτική αναδιάρθρωση
Ø Ρευστότητα και κεφάλαιο κινήσεως
Οι στρατηγικές και οι ενέργειες του action plan διαμορφώνονται με βάση τα προβλήματα της επιχείρησης.
Στο ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ γίνεται η προσαρμογή της επιχείρησης στο νέο περιβάλλον, με την αναζήτηση, σε πρώτη φάση, του βιώσιμου μεγέθους της επιχείρησης κάτω από τις νέες συνθήκες της αγοράς και του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται.
Μετά τον προσδιορισμό του βιώσιμου μεγέθους της επιχείρησης, προσδιορίζεται και δίνεται το εύρος του επιχειρηματικού κινδύνου, σε όρους ύψους πωλήσεων και ταμειακού νεκρού σημείου.
Οι δυνατότητες της επιχείρησης εξετάζονται και μέσα από την λειτουργική μόχλευση (operating leverage) και ειδικότερα υπολογίζεται ο βαθμός λειτουργικής μόχλευσης.
Η προσαρμογή στο νέο περιβάλλον κλείνει με μία συγκριτική αξιολόγηση των δυνατοτήτων της επιχείρησης στο νέο περιβάλλον αυτό.
Το ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΡΟΣ αποτελεί τον προγραμματισμό όλων των σταδίων και των φάσεων της μεθοδολογίας, σε ό,τι αφορά τον τρόπο και χρόνο εξέτασης και παρακολούθησης της επιχείρησης, μέσα σε ένα μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.
Ο προγραμματισμός της διαχρονικής κλιμάκωσης των ενεργειών και των παρεμβάσεων αρχίζει από την εξέταση της παρούσας κατάστασης, με τον ενδιάμεσο ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσεως. Διαχρονικά, ακολουθούμε την παρακάτω πορεία:
Παράλληλα, στο τέταρτο μέρος παρακολουθείται ο βαθμός υλοποίησης των ενεργειών που προβλέπεται από το action plan (μέρος δεύτερο).
Στο ΠΕΜΠΤΟ ΜΕΡΟΣ το κεντρικό σημείο αποτελεί η προϋπολογιστική διαδικασία και οι προοπτικές της επιχείρησης, με βάση την αναμενόμενη βελτίωση των σχετικών μεγεθών και την επιτευξιμότητα των στόχων.
Η προϋπολογιστική διαδικασία αποτελείται από μία σειρά επιμέρους προϋπολογισμών και παρεμβάσεων, ενσωματώνοντας τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και το σχέδιο αναδιάρθρωσης (όταν αυτό καθίσταται απαραίτητο). Η κατάληξη των επιμέρους προϋπολογισμών είναι ο ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ, ο όποιος είναι προσαρμοσμένος στα μέτρα και τις ενισχύσεις που παρέχονται από πλευράς προσδοκιών.
Το πέμπτο μέρος και η μεθοδολογία κλείνουν με την μελλοντική εικόνα της επιχείρησης, στην οποία παρουσιάζονται οι προοπτικές της σε συνοπτικό πίνακα προβλεπόμενων χρηματοοικονομικών καταστάσεων (χρονικός ορίζοντας επόμενης πενταετίας). Ο πίνακας αυτός, πέραν των άλλων χρήσιμων πληροφοριών, μας δίνει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης σε όρους οικονομικής ανάπτυξης και ευρωστίας. Αυτό γίνεται με την συνεχή επικαιροποίηση των αναμενόμενων αποτελεσμάτων, με βάση την διαμόρφωση των παρακάτω δεικτών:
Ø Μέση αύξηση του κύκλου εργασιών ρυθμός μεγέθυνσης
Ø Απόδοση απασχολουμένων κεφαλαίων
Ø Καθαρός δανεισμός / EBITDA
Η επικαιροποίηση των αναμενόμενων αποτελεσμάτων και δεικτών γίνεται όταν οι μεταβολές στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον συνηγορούν προς την κατεύθυνση αυτή.