«Η ΥΦΕΣΗ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΑΙ
Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ»
Θέλει χρόνο και χρήμα η ανάκαμψη.
Μία πρώτη αξιολόγηση της απόφασης του Eurogroup .
Το ενδιαφέρον όλου του κόσμου τις ημέρες αυτές -και θα συνεχίζεται -στρέφεται στην εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Ταυτόχρονα οι οικονομολόγοι και αναλυτές δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομίες των χωρών και συγκεκριμένα για το ύψος και τη διάρκεια της ύφεσης .
Ο προσδιορισμός της διάρκειας και του ύψους της ύφεσης δημιουργεί ένα δεύτερο ερώτημα ,για το πότε και πώς θα έρθει η ανάκαμψη και σε τι επίπεδο θα πρέπει να διαμορφώνεται ώστε να έχουμε ισορροπία .
Το γεγονός ότι χθες είχαμε την απόφαση του Eurogroup στο τέλος του άρθρου αυτού θα γίνει σχετική αναφορά για την απόφαση που λήφθηκε. Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να εξετάσει και να εκτιμήσει την ύφεση που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας εξαιτίας του κορωνοϊού και να εκτιμήσει τις προϋποθέσεις και το ποσοστό της ανάκαμψης που θα απαιτηθεί για να έρθει η ισορροπία .
Πριν λίγες μέρες από αυτή εδώ τη στήλη δημοσιεύσαμε σχετικό άρθρο με τίτλο: «Στο 200% θα φτάσει ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ.» Για τον προσδιορισμό του δείκτη αυτού, στο επίπεδο αυτό ,κάναμε την υπόθεση ότι το ποσοστό της ύφεσης στη χώρα μας θα διαμορφωθεί στο 7,5% για το 2020. Σήμερα το ποσοστό αυτό θεωρείται χαμηλό. Στις πρώτες μέρες του μήνα οι εκτιμήσεις για το ύψος της ύφεσης ήταν σε διψήφιο αριθμό, ενώ η Unicredit το ποσοστό της ύφεσης στην Ελλάδα το ανεβάζει στο 18,6% και την ανάπτυξη για το 2021 στο 15,5%
Χθες (9/4 )ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας μας σε δηλώσεις του, μίλησε για βαθιά ύφεση και ανέφερε ότι για κάθε μήνα πού είναι η κλειστή οικονομία στοιχίζει 2,5% του ΑΕΠ .
Δεν χωράει αμφιβολία ότι η ύφεση θα είναι μεγάλη. Στο ερώτημα πόσο μεγάλη, αυτό θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της πανδημίας και τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία.
Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα έχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας και με τη ρυθμούς ανάκαμψης; Η επανεκκίνηση σημαίνει πρώτα αποκατάσταση και θεραπεία των αρνητικών συνεπειών. Αυτό σημαίνει απλά ότι η επανεκκίνηση συνεπάγεται ένα κόστος εξίσου σημαντικό με αυτό της ύφεσης .
Η επανεκκίνηση της οικονομίας σημαίνει με τη σειρά της, ανάκαμψη ή ανάκτηση του χαμένου εδάφους, του χαμένου ΑΕΠ.
Πόση πρέπει να είναι η ανάκαμψη; Με τη σκέψη ότι μία ύφεση του της τάξεως του 50% απαιτεί ανάκαμψη 100%, για να έρθει η ισορροπία αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του προβλήματος (βλέπετε σχετικό διάγραμμα ποσοστά ύφεσης και ανάκαμψης )
Η Ύφεση όμως δεν σημαίνει μόνο μείωση του ΑΕΠ, σημαίνει αύξηση ανεργίας ,μείωση των επενδύσεων αύξηση των ελλειμμάτων αύξηση του χρέους
Η αντιμετώπιση των συνεπειών της ύφεσης θέλει χρόνο και χρήμα για το δεύτερο η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε χθες τη διάθεση του ποσού των 540 δις( Βλέπετε σχετικό διάγραμμα).
Ο τρόπος και ο χρόνος της διάθεσης των πόρων αυτών όπως φαίνεται να γίνει, κατά την άποψή μας δεν συμβάλλουν σύντομα στην αποκατάσταση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας. Σε ότι αφορά τους πόρους για την οικονομία, οπως συμβαίνει συχνά η Ευρωπαϊκή Ένωση το παρέπεμψε στο μέλλον. Τώρα όμως ο χρόνος είναι αμείλικτος εχθρός και καθυστερήσεις δεν δικαιολογούνται.