ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ»
üΠΩΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;
üΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΚΑΙ Ο ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ;
Μια βασική προϋπόθεση προκειμένου να τύχει της ενίσχυσης με το μέτρο «Επιστρεπτέα προκαταβολή» είναι η επιχείρηση να χαρακτηρίζεται προβληματική σύμφωνα με τον κανονισμό της Ε.Ε. 651/2014. Πότε όμως μια επιχείρηση χαρακτηρίζεται προβληματική; Το ερώτημα αυτό είναι σήμερα είναι πολύ επίκαιρο και είναι βέβαιο ότι την απάντηση αυτήν την περιμένουν πολλοί ύστερα από την Δημοσιοποίηση της σχετικής ΚΥΑ. Πριν προχωρήσουμε στην παρουσίαση του τρόπου προσδιορισμού του βαθμού προβληματικότητας μιας επιχείρησης, είναι απαραίτητο να κάνουμε κάποιες παραδοχές και υποθέσεις.
1. Αναφερόμαστε σε Μ.Μ.Ε. (ΜιρκοΜεσαίες Επιχειρήσεις) και όχι σε μεγάλες. (Στο τέλος γίνεται αναφορά και στις μεγάλες)
2. Πρέπει να δούμε την Νομική Μορφή της Επιχείρησης
3. Τον τύπο των λογιστικών βιβλίο (διπλογραφικά, απλογραφικά)
4. Ότι η Επιχείρηση δεν έχει οδηγηθεί από τους πιστωτές σε πτωχευτική διαδικασία
Με βάση τα παραπάνω και για χάρη της απλούστευσης, όλες οι ΜΜΕ επιχειρήσεις χωρίζονται σε
Α) Κεφαλαιουχικές Εταιρίες (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε.)
Β) Οι εταιρίες των οποίων, κάποιοι εταίροι έχουν απεριόριστη ευθύνη όπως Ο.Ε., Ε.Ε., Ατομικές.
Για την (Α) κατηγορία ο σχετικός δείκτης προβληματικότητας είναι:
Δείκτης Προβληματικότητας: Ιδία Κεφάλαια ≥0,5
Μετοχικό Κεφάλαιο
Συνεπώς για δείκτη μικρότερο του 0,5 έστω και 0,49 η επιχείρηση χαρακτιρίζεται προβληματική και δεν λαμβάνει ενίσχυση. Για την (Β) κατηγορία επιχειρήσεων με βάση την διάκριση που έγινε παραπάνω ο προσδιορισμός του δείκτη προβληματικότητας παρουσιάζει σχετικές δυσκολίες και αυτό διότι στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε ισολογισμό. Για να αντιμετωπίσουμε την αδυναμία αυτή το σύνολο των συσσωρευμένων ζημιών αντλείτε από το φορολογικό έντυπο, και σε ότι αφορά το μετοχικό κεφάλαιο αυτό είναι που έχει δηλώσει η επιχείρηση με το καταστατικό της.
Σε ότι αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις αυτές πέραν του κριτηρίου που προαναφέραμε θα πρέπει να ικανοποιεί επιπρόσθετα:
Α) Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων = >1
Χρηματοοικονομικά έξοδα
Β) Ξένα κεφάλαια (Σύνολο Υποχρεώσεων) = <7,5
Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων
Η παραπάνω προσέγγιση για τον χαρακτηρισμό μιας επιχείρησης ως προβληματική έγινε με βάση το κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 651/2014 και συγκεκριμένα με το άρθρο 2, Παράγραφος 18.
Στο άρθρο αυτό δεν κρίνουμε την ορθότητα της προσέγγισης αυτής, ούτε αξιολογούμε την μέθοδο. Σκοπός ήταν και είναι παρουσιάσουμε στην πράξη πως γίνεται ο προσδιορισμός (Χαρακτηρισμός) μιας επιχείρησης προκειμένου να τύχουν της ενίσχυσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η Εφαρμογή του δείκτη προβληματικότητας θα πρέπει να είναι στα επίπεδα του ≥0,5 (Δ.Π. ≥ 0,5) είναι πιθανό να αφήσει πολλές επιχειρήσεις εκτός της ενίσχυσης. Πέραν αυτού πιστεύουμε ότι στην ερμηνεία και στην εφαρμογή του κανονισμού 651/2014 της Ε.Ε. θα παρουσιασθούν στην πράξη πολλά προβλήματα σε ότι αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις που δεν τηρούν βιβλία Γ’ Κατηγορίας.