ΣΤΟ 200% ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΡΕΟΥΣ ΑΕΠ. ΔΙΠΛΑΣΙΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ .
Ήδη από όλους πλέον γίνεται δεκτό ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μεγάλη ύφεση που μετατρέπεται τώρα σε βαθιά κρίση .Όλοι οι στόχοι για την ανάπτυξη και αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρούνται. Η ανάπτυξη γίνεται μηδενική και σε λίγο αρνητική.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες λόγω Κορονοϊού αυξάνονται, θα αυξηθούν και δεν θα είναι λίγες οι χώρες που θα χτυπήσουν την πόρτα του Διεθνούς νομισματικού ταμείου .
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν λίγες μέρες ανέφερε ότι η απώλεια του ΑΕΠ προσδιορίζεται στο 2,5% με μηδενική αύξηση έως αρνητική για το 2020, προβλέψεις που έγιναν χωρίς να γνωρίζουμε τη διάρκεια και την ένταση του Κορονοϊού
Από την Goldman Sachs γίνεται εκτίμηση ότι ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ στην Ιταλία θα φτάσει το 171%, στην Πορτογαλία 137%, ενώ από την Επενδυτική Τράπεζα υποστηρίζεται από ότι οι χώρες Γαλλία και Ισπανία θα παρουσιάσουν δείκτη χρέους ΑΕΠ μεγαλύτερο του 100% .
Στη χώρα μας η συμμετοχή του ευρύτερου τομέα του τουρισμού και της εστίασης ξεπερνά το 20%. Στην περίπτωση αυτή το καλό σενάριο είναι να έχουμε μία τουριστική σεζόν δύο και τριών μηνών .Σε κάθε περίπτωση η επίδραση του τουρισμού στη διαμόρφωση και εξέλιξη του ΑΕΠ θα είναι μεγάλη.
Οι πρόσφατες εκτιμήσεις στην Ελλάδα, του διοικητού Τραπέζης Ελλάδος και Υπουργείου Οικονομικών, ανέφεραν για μηδενική αύξηση .Κάθε πρόβλεψη όμως συνδέεται με τη διάρκεια και την ένταση του νέου Κορονοϊού .
Για τη χώρα μας σε ένα μοντέλο συσχέτισης ΑΕΠ (μεταβολής του ΑΕΠ) και του χρέους δημιουργήσαμε ,σενάρια ύφεσης και διαμόρφωσης του χρέους /ΑΕΠ.
Όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα.
Για τα δύο αυτά μακροοικονομικά μεγέθη ,ΑΕΠ και χρέος ,έχουμε να κάνουμε τις παρακάτω υποθέσεις και αξιολογικές παρατηρήσεις:
Α.Ε.Π
Στην οριζόντια σειρά του πίνακα παρουσιάζονται οι πιθανές μεταβολές του ΑΕΠ. Σημείο αναφοράς και αφετηρίας του ΑΕΠ είναι το έτος 2019 στο οποίο το ΑΕΠ έφτασε τα 192,86 δισεκατομμύρια ευρώ .
Οι μεταβολές παρουσιάζονται τόσο σε απόλυτο μέγεθος ,όσο και ποσοστιαία ,με αφετηρία τον αρχικό στόχο για ανάπτυξη 2,5%.
ΧΡΕΟΣ.
Στο Αριστερό τμήμα του πίνακα στον άξονα κάθετο παρουσιάζεται η αυξομείωση του χρέους στην ουσία αναφερόμαστε στην αύξηση του χρέους και αυτό διότι σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται μείωση του χρέους.
Η αύξηση του χρέους θα εξαρτηθεί τόσο από το ύψος των δαπανών του Κράτους (όπως υγεία ,ενίσχυση επιχειρήσεων ,πολιτών )όσο και από την αγορά ιδιωτικού χρέους (αναβολές αναστολές υποχρεώσεων).
Όπως στην περίπτωση του ΑΕΠ, σημείο αναφοράς και στην περίπτωση του χρέους είναι το 2019.
Τέλος σε ότι αφορά το χρέος να προσθέσουμε ότι για το 2020 η χώρα μας έχει υποχρεώσεις για τόκους και χρεωλύσια ύψους 5 δισεκατομμύρια ευρώ
ΧΡΈΟΣ/ ΑΕΠ.
Στο κέντρο του πίνακα παρουσιάζεται η διαμόρφωση του δείκτη Χρέους προς ΑΕΠ. Από την προσεκτική ανάγνωση του πίνακα προκύπτει πόσο ευαίσθητος είναι ο δείκτης και ο οποίος για το 2019 έφτασε στο 185%.
Ότι ο δείκτης θα αυξηθεί για το 2020 αυτό είναι σχεδόν βέβαιο το ερώτημα είναι πόσο θα αυξηθεί, η απάντηση εξαρτάται από το ποσοστό της ύφεσης (μείωσης του ΑΕΠ )και της αύξησης του χρέους.
Μία ύφεση (μείωση του ΑΕΠ) κατά 5% και μία αύξηση του χρέους κατά 2,5% διαμορφώνει το δείκτη περίπου στο 200%. Με το κόκκινο χρώμα είναι η δική μας εκτίμηση για ένα δείκτη που θα φτάσει στο 205% .Τις ώρες που γράφεται το άρθρο αυτό κανείς δεν γνωρίζει τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης Τα δύο αυτά στοιχεία θα προσδιορίσουν την τιμή του δείκτη ο οποίος για τη χώρα μας θα διαμορφωθεί σε επίπεδα πάνω από το 200% .Σε ένα τέτοιο σενάριο ο δείκτης και πάλι θα είναι διπλάσιος της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη σε μέσα επίπεδα το 2019 ήταν στο 87%.